Un francez şi un ofiţer belgian al UE, ucişi într-un atac în Mali soldat cu cinci morţi. Ministrul român de Externe condamnă atentatul - FOTO

Cinci persoane, printre care un cetăţean francez şi un ofiţer belgian al Uniunii Europene, au fost ucise într-un atac armat comis de cel puţin o persoană mascată, sâmbătă dimineaţă, într-un club frecventat de străini în capitala statului Mali, Bamako, relatează Associated Press.

565 afișări
Imaginea articolului Un francez şi un ofiţer belgian al UE, ucişi într-un atac în Mali soldat cu cinci morţi. Ministrul român de Externe condamnă atentatul - FOTO

Un francez şi un ofiţer belgian al UE, ucişi într-un atac în Mali soldat cu cinci morţi (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Franţa şi Belgia au condamnat atacul de la restaurantul La Terrasse din Bamako, Ministerele de Externe din cele două ţări confirmând decesele celor doi cetăţeni europeni.

Belgianul ucis era ofiţer de securitate al Uniunii Europene, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. "Uniunea Europeană nu va fi intimidată de terorism (...). Vom rămâne fermi alături de Mali şi poporul său", a afirmat el.

Preşedintele şi premierul din Mali au vizitat locul atacului, iar Guvernul a anunţat că a fost deschisă o anchetă.

"Acest atac a fost comis de cel puţin o persoană mascată, care a deschis focul asupra clienţilor", a anunţat într-un comunicat Misiunea de stabilizare a ONU din Mali. Potrivit comunicatului, nouă persoane au fost rănite, printre care şi doi experţi ai misiunii ONU. Ministerul elveţian al Apărării a precizat că cei doi sunt soldaţi elveţieni.

Un martor, Hamadou Dolo, a declarat că doi atacatori au fugit din club şi au plecat cu o maşină condusă de un complice. Ei s-au întâlnit cu o maşină de poliţie şi au deschis focul, omorându-l pe şofer, un civil de pe stradă şi un agent privat de securitate de lângă o casă, a adăugat Dolo.

La Terrasse se află în cartierul Hippodrome din Bamako, unde locuiesc mulţi străini, iar clubul este foarte popular în nopţile de vineri spre sâmbătă.

Franţa a sporit măsurile de securitate la obiectivele franceze din Mali, iar ambasada franceză a înfiinţat o celulă de criză pentru a ajuta cetăţenii din Bamako.

Forţele franceze au condus o operaţiune militară la începutul lui 2013, în urma căreia au fost alungaţi extremiştii al-Qaida dintr-o regiune vastă pe care o controlau în nord-estul Mali. Operaţiunea militară continuă în acea regiune, unde au loc confruntări frecvente.

Aurescu, pe Twitter, după atentatul din Mali: Condamn cu tărie actul de teroare din Bamako

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a transmis, sâmbătă, un mesaj, pe Twitter, ca reacţie la atacul terorist care a avut loc în cursul nopţii de vineri, în Mali, în care ”condamnă cu tărie acest act de teroare, precizând că gândurile sale sunt alături de familiile victimelor”.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a postat pe Twitter mesajul : ”Condamn cu tărie actul de teroare din Bamako, din noaptea trecută. Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici