Un frate al preşedintelui afgan a fost ucis la Kandahar. Talibanii revendică asasinatul

Ahmed Wali Karzai, fratele cel mic al preşedintelui afgan Hamid Karzai, a fost ucis, marţi, la Kandahar, în sudul ţării, au anunţat autorităţile locale citate de AFP. Talibanii au revendicat asasinatul, salutând "cel mai mare succes" al lor de la anunţul privind reluarea ofensivei lor în primăvară.

374 afișări
Imaginea articolului Un frate al preşedintelui afgan a fost ucis la Kandahar. Talibanii revendică asasinatul

Un frate al preşedintelui afgan a fost ucis la Kandahar (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Moartea acestui bărbat controversat, acuzat în special de implicare în traficul de droguri, este o lovitură grea pentru Kabul, el fiind un susţinător indiscutabil al fratelui său în această regiune instabilă şi strategică în care forţele NATO încearcă să respingă rebelii talibani.

"Putem confirma că a fost ucis", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al autorităţilor provinciale din Kandahar, Zalmay Ayoubi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Seddiq Seddiqi a confirmat "atentatul" împotriva fratelui preşedintelui Karzai şi moartea acestuia.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, contactat de AFP, a revendicat asasinarea fratelui preşedintelui, calificând-o drept "unul dintre cele mai mari succese" ale talibanilor de la reluarea ofensivei lor de primăvară.

Potrivit lui Yousuf Ahmadi, asasinul lui Wali Karzai, numit Sardar Mohammad, a fost desemnat recent de talibani să îl ucidă pe acesta.

Un membru al agenţiei afgane de informaţii (NDS) anunţase anterior, sub acoperirea anonimatului, că asasinul se numeşte Sardar Mohammad, şi că este un vechi prieten al lui Ahmed Wali Karzai, pe care îl vizita la domiciliu.

"Sardar şi Ahmed Wali erau singuri în cameră, Sardar a scos pistolul şi l-a ucis pe Ahmed Wali Karzai. Gărzile de corp au intrat în cameră şi l-au ucis pe Sardar", a explicat el.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne a povestit pentru AFP că "responsabilul de protecţia sa s-a apropiat (...) a deschis focul asupra lui Ahmed Wali Karzai şi l-a ucis". "Scopul său nu este foarte clar, nu este clar dacă acesta avea vreo legătură cu insurgemţii sau dacă gestul său se explică prin alte motive", a adăugat el sub acoperirea anonimatului.

Ahmed Wali Karzai a fost acuzat în mod periodic în ultimii ani de serviciile de informaţii americane şi presa din această ţară că este corupt şi implicat în trafic de droguri, acuzaţii pe care el le-a dezminţit permanent, subliniind că nu există nicio dovadă care să îl incrimineze.

"Dacă cineva are dovezi sau documente împotriva mea, să le arate şi eu sunt dispus să merg în faţa unui tribunal", a declarat el după un articol pe această temă publicat de cotidianul american New York Times.

Aceste acuzaţii au fost reluate în telegrame diplomatice confidenţiale redactate de ambasada americană la Kabul, publicate la sfârşitul lui noiembrie de site-ul de Internet WikiLeaks.

Provincia Kandahar, frontalieră cu Pakistanul, este leagănul istoric al talibanilor şi una dintre regiunile cele mai instabile din Afganistan.

În mai 2009, Ahmed Wali Karzai a anunţat că a scăpat dintr-o ambuscadă organizată împotriva coloanei sale oficiale în provincia Kabul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici