Reliance Industries, unul dintre cele mai mari conglomerate din India, își accelerează extinderea în domeniul energiei verzi, cu obiectivul de a deveni lider mondial în acest sector. Compania condusă de miliardarul Mukesh Ambani a anunțat progrese mari în dezvoltarea gigafabricilor dedicate producției de soluții solare și baterii, parte a unui plan de investiții lansat în 2021, de 10 miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Reliance estimează că fabricile vor deveni operaționale în decurs de un an și jumătate, iar afacerea va continua să se dezvolte cu finanțare proprie și parteneriate strategice. „Credem că noua afacere energetică ar putea fi următorul motor de creștere pentru Reliance, compania vizând o scară de nivel mondial în soluții solare integrate și producția de baterii,” au declarat analiștii de la Nomura, una dintre cele mai mari bănci japoneze de investiții.
În vestul Indiei, în statul Gujarat, Reliance construiește un complex energetic ce se întinde pe 44 de milioane de metri pătrați, de aproape patru ori mai mare decât gigafabrica Tesla din Nevada, iar ambițiile nu se opresc aici. Compania indiană vrea să ajungă la emisii net-zero până în 2035, într-un moment în care activitatea sa principală – de la petrol la produse chimice, care aduce peste jumătate din venituri, își încetinește ritmul de creștere.
Anul trecut, proprietarul său miliardar declara că noua afacere din energie ar putea deveni la fel de profitabilă ca și activitatea principală a grupului, în următorii 5–7 ani.
Analiștii sunt încrezători în potențialul noii divizii energetice, estimând că aceasta ar putea ajunge să valoreze între 15 și 17 miliarde de dolari, doar componenta solară reprezentând o mare parte din această sumă: „Reliance este bine poziționată pentru a profita de tranziția energetică mondială”, consideră Jefferies, lider în servicii financiare din Statele Unite, care a evaluat întregul grup la 295 de miliarde de dolari, apropiindu-se de nivelul celui mai valoros grup european, SAP Germania, lider mondial în dezvoltarea de software de gestiune pentru companii, evaluat la aproximativ 320 de miliarde.
Totuși, nu lipsesc riscurile. Jefferies atrage atenția asupra unor provocări pe termen scurt, precum supracapacitatea la nivel mondial în sectorul solar și impactul măsurilor comerciale din SUA asupra exporturilor indiene. SUA au impus un tarif reciproc de 26% asupra exporturilor indiene, inclusiv pe componente solare.