Un grup de muzicieni şi artişti turci a înfiinţat Partidul Gezi, după numele parcului din Istanbul care a stat la baza protestelor ample din vară

Un grup de muzicieni şi artişti turci a înfiinţat un partid politic, Partidul Gezi, după numele micului parc din Istanbul a cărui preconizată distrugere a declanşat în iunie un val de manifestaţii antiguvernamentale fără precedent în Turcia, au anunţat joi fondatorii.

164 afișări
Imaginea articolului Un grup de muzicieni şi artişti turci a înfiinţat Partidul Gezi, după numele parcului din Istanbul care a stat la baza protestelor ample din vară

Un grup de muzicieni şi artişti turci a înfiinţat Partidul Gezi, după numele parcului din Istanbul care a stat la baza protestelor din vară (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Vrem să trăim toţi într-o ţară democratică. Pentru a ne face cunoscute revendicările, am ieşit în stradă şi am pierdut vieţi (...) Este timpul acum de a intra în Parlament", anunţă liderii noii mişcări, citaţi într-un comunicat publicat pe pagina lor de Facebook.

Preşedinţia Partidului Gezi, care a fost înregistrat oficial pe 1 octombrie la Ministerul turc de Interne, a fost încredinţată unui talentat chitarist şi compozitor de muzică rock în vârstă de 37 de ani, Cem Koksal.

Mişcarea are intenţia de a prezenta candidaţi la alegerile legislative din 2015, cu ambiţia de a revizui Constituţia turcă pentru a o face "mai democratică".

În iunie, peste 2,5 milioane de turci au manifestat în întreaga ţară pentru a cere demisia Guvernului islamo-conservator aflat la putere din 2002.

Mişcarea de protest a fost declanşată de reprimarea violentă, de către poliţia turcă, a mobilizării unui mic grup de ecologişti care s-a opus distrugerii Parcului Gezi în cadrul unui contestat proiect de amenajare a Pieţei Taksim din Istanbul.

Manifestaţiile s-au soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor peste 8.000, potrivit Uniunii Medicilor din Turcia. Amnesty International a denunţat "încălcările la scară mare" a drepturilor omului în cursul acestor evenimente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici