Un grup de susţinători ai jihadului din Hamburg, în centrul planului de atentate din Europa

Un grup de susţinători ai jihadului din oraşul german Hamburg s-ar afla în centrul planului recent al reţelei al-Qaida de a lansa atacuri simultane împotriva unor oraşe europene, potrivit unor oficiali din serviciile europene de informaţii, citaţi de CNN.

38 afișări
Imaginea articolului Un grup de susţinători ai jihadului din Hamburg, în centrul planului de atentate din Europa

Un grup de susţinători ai jihadului din Hamburg, în centrul planului de atentate din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serviciile de informaţii occidentale au aflat despre complot când Ahmed Sidiqi, un cetăţean german de origine afgană, a fost arestat în Afganistan, în iulie, şi dus la baza americană Bagram pentru interogare. El nu a fost pus sub acuzare, iar surse din serviciile de informaţii germane spun că cooperează în cadrul anchetei.

La începutul lui 2009, Sidiqi şi alţi zece au plecat din Hamburg pentru a merge în zonele tribale din Pakistan, unde cei mai mulţi s-au alăturat unei grupări jihadiste care luptă împotriva forţelor americane în Afganistan, potrivit unor oficiali germani. Sidiqi le-a spus interogatorilor americani că cel puţin un membru al grupului urma să participe la comiterea atacurilor şi alţii să ajute la plănuirea lor.

Sora lui Sidiqi a declarat pentru CNN că familia sa este şocată de aceste informaţii, adăugând că acesta a spus rudelor în 2009 că pleacă în Afganistan pentru a începe o nouă viaţă cu soţia sa. Cu puţin înainte de a fi arestat el le-a spus rudelor că va reveni acasă pentru că îi era dor de familie.

Oficiali germani spun că grupul de la Hamburg a fost recrutat de la moscheea Taiba din oraş, în anii '90. Aceeaşi moschee, la vremea aceea denumită Al Quds, era frecventată de principalul autor al atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA, Mohammed Atta.

Un prieten al lui Atta din acea perioadă este o figură importantă în noul complot, potrivit unor surse europene. Naamen Meziche, 40 de ani, cetăţean francez de origine algeriană, a încercat să convingă numeroşi tineri care se rugau la moscheea Taiba să lupte pentru jihad.

Grupul s-a fiormat la sfârşitul lui 2008, iar cei mai mulţi au plecat în Pakistan înainte ca autorităţile să îi poată împiedica, deşi presupuşii militanţi de la moscheea Taiba erau monitorizaţi constant. Opt membri ai grupului, inclusiv două soţii de militanţi, au ajuns în zonele tribale din Pakistan, unde s-au alăturat Mişcării Islamice din Uzbekistan (IMU), o grupare uzbecă având legături puternice cu al-Qaida.

Potrivit unui oficial citat de ABC News, printre ţintele vizate de grupul de terorişti se numără zonele dinaintea controalelor de securitate din cel puţin cinci aeroporturi europene importante.

În urma descoperirii acestui complot, au fost ordonate restricţii de circulaţie la baza aeriană americană Ramstein, din Germania. Soldaţii trebuie să rămână acasă şi să nu poarte uniformele în afara bazei, potrivit unui purtător de cuvânt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici