Un jucător de şah rus a fost filmat pe linia frontului într-un videoclip de propagandă

Controversatul jucător de şah rus Serghei Karjakin a fost filmat în timp ce se deplasa pe front, încurajând sprijinul financiar pentru forţele armate şi jucând şah împotriva soldaţilor care luptă în războiul din Ucraina.

483 afișări
Imaginea articolului Un jucător de şah rus a fost filmat pe linia frontului într-un videoclip de propagandă

Un jucător de şah rus a fost filmat pe linia frontului într-un videoclip de propagandă

Karjakin - care s-a născut în regiunea disputată a Crimeei, anexată ilegal de Rusia în 2014, dar care rămâne în general considerată ca făcând parte din Ucraina de către comunitatea internaţională - a fost interzis timp de şase luni anul trecut, după ce şi-a exprimat public sprijinul pentru războiul pe scară largă al lui Vladimir Putin.

Deşi interdicţia sa a luat sfârşit, Karjakin, numărul 11 mondial, a jucat în competiţie doar în Rusia şi a refuzat să participe la evenimente ale Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE) sub un steag neutru, inclusiv la Cupa Mondială din capitala Azerbaidjanului, Baku, din 29 iulie-26 august.

"Este turneul meu favorit, cu un format eliminatoriu", a declarat Karjakin într-o înregistrare video pe Telegram, reprodusă de insidethegames.

"Am jucat bine acolo în trecut. Dar în turneul care va urma nu-mi pot reprezenta ţara, nu pot juca sub steagul meu, iar dacă voi avea o performanţă reuşită, nu voi auzi imnul naţional al ţării mele.

"Sunt categoric împotriva acestui lucru. Poziţia mea nu se schimbă şi am exprimat-o de multe ori".

Videoclipuri recente de pe reţelele de socializare l-au arătat, de asemenea, pe Karjakin vizitând linia frontului, cerând sprijin financiar pentru armata rusă şi jucând şah cu soldaţii.

Federaţia de Şah a Rusiei (CFR) a schimbat afilierea din Europa în Asia pentru a avea acces mai uşor la competiţii.

Jucătorilor individuali din Rusia şi Belarus li s-a permis să joace sub steagul FIDE de la invazia din Ucraina, deşi echipele din ambele ţări sunt interzise.

FIDE este condusă de fostul viceprim-ministru rus Arkadi Dvorkovici.

Peter Heine Nielsen din Danemarca, un renumit antrenor al foştilor campioni mondiali Viswanathan Anand din India şi Magnus Carlsen din Norvegia, a îndemnat FIDE să îl sancţioneze pe Karjakin, dar a afirmat pentru Reuters că jucătorul este "incredibil de util în ceea ce-l priveşte pe Dvorkovici să pară mai civilizat şi mai echilibrat".

Karjakin a candidat la preşedinţia CFR în decembrie anul trecut, dar a fost învins de actualul preşedinte Andrey Filatov.

El a câştigat Cupa Mondială FIDE din 2015 de la Baku şi Turneul Candidaţilor din 2016 pentru a ajunge la meciul pentru Campionatul Mondial împotriva lui Carlsen, pe care l-a pierdut.

Karjakin a reprezentat Ucraina în evenimentele FIDE până în 2009, când a trecut la Rusia.

Putin l-a onorat pe Karjakin cu un premiu de stat în iulie anul trecut, după ce a fost suspendat de FIDE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
şah,
karjakin,
război

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici