Un matematician susţine că avionul MH370 al Malaysia Airlines a plonjat vertical în Oceanul Indian

Un matematician de la Universitatea A&M din Texas susţine că este probabil ca avionul MH370 al Malaysia Airlines, care a dispărut în urmă cu 15 luni în timp ce se deplasa de la Kuala Lumpur la Beijing, să fi plonjat vertical în Oceanul Indian, relatează CNN.

5309 afișări
Imaginea articolului Un matematician susţine că avionul MH370 al Malaysia Airlines a plonjat vertical în Oceanul Indian

Un matematician susţine că avionul MH370 al Malaysia Airlines a plonjat vertical în Oceanul Indian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Folosind "matematica aplicată" şi simulări pe calculator, matematicianul Goong Chen a stabilit că un avion care plonjează vertical în apă nu se dezintegrează. Un avion care loveşte apa la un anumit unghi, se rupe în bucăţi care se împrăştie pe suprafaţa apei. Însă unul care loveşte apa aproape vertical suferă pagube minime.

Teoria, susţin Chen şi colegii săi, explică de ce nu au fost găsite fragmente din avion. Studiul a fost publice în ediţia din aprilie a revistei Societăţii americane de matematică.

Chen nu elaborează însă şi o teorie în legătură cu ce ar fi putut determina avionul să coboare vertical. "Ultimele momente ale MH370 vor rămâne probabil un mister până când cutia sa neagră va fi recuperată şi decodată", scrie el.

Între timp însă, teoriile cu privire la misterioasa dispariţie a acestui avion continuă să circule. Una dintre cele mai răspândite este cea a "avionului fantomă", avansată de specialistul în aviaţie Clive Irving de la The Daily Beast. Un avion fantomă este unul în care toate persoanele aflate la bord - piloţi, însoţitoare de zbor, pasageri - şi-au pierdut cunoştinţa din cauza depresurizării cabinei, a unei explozii sau a fumului. În conformitate cu această teorie, avionul malaysian a continuat să zboare timp de mai multe ore pe pilot automat, până când a rămas fără combustibil.

O altă teorie este cea a scoaterii din acţiune a echipajului, care a devenit incapabil să aducă avionul la sol. Această teorie este susţinută de fostul pilot Alastair Rosenschein.

O altă teorie privilegiată este cea a terorismului, în care pilotul sau copilotul ar fi încercat să distrugă avionul. Aceasta a luat amploare mai ales după tragedia Germanwings din Alpii Francezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici