Un neonazist suedez susţine că putea primi sute de mii de euro pe inscripţia de la Auschwitz

Un fost lider al unui grup neonazist din Suedia a declarat că intenţiona să vândă inscripţia "Arbeit macht frei" furată de la lagărul nazist Auschwitz pentru câteva sute de mii de euro, dar s-a răzgândit şi a contribuit la reţinerea a cinci hoţi polonezi, relatează Radio Polonia, în pagina online.

19 afișări
Imaginea articolului Un neonazist suedez susţine că putea primi sute de mii de euro pe inscripţia de la Auschwitz

Un neonazist suedez susţine că putea primi sute de mii de euro pe inscripţia de la Auschwitz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului suedez Aftonbladet, bărbatul făcea parte dintr-un grupare fascistă ilegală care planificase atacuri violente împotriva unor politicieni. Suma de bani primită în urma vânzării inscripţiei "Arbeit macht frei", care a fost furată la 18 decembrie de la muzeul Auschwitz şi găsită după trei zile într-o pădure din apropiere de localitatea Torun, din nordul Poloniei, ar fi putut fi folosită pentru a finanţa activităţile grupării politice.

"Banii primiţi în schimbul inscripţiei urmau să finanţeze activităţile naziste", a declarat bărbatul pentru cotidianul Aftonbladet. "Cineva era pregătit să dea câteva milioane de coroane (sute de mii de euro-n.r.) pe inscripţie, acea persoană nu avea orientări politice. Astfel de obiecte sunt foarte valoroase pentru colecţionari".

În urma furtului şi a protestelor la nivel internaţional, bărbatul a declarat că s-a răzgândit şi a luat legătura cu poliţia suedeză, cu Interpolul şi poliţia din Cracovia.

Autorităţile suedeze au primit în urmă cu o săptămână o cerere oficială din partea anchetatorilor polonezi pentru a contribui la anchetarea acestui caz. Potrivit poliţiei din Cracovia, cei cinci bărbaţi reţinuţi lucrau pentru un cumpărător străin ce locuieşte în Suedia.

Publicaţia britanică Sunday Mirror preciza la sfârşitul săptămânii trecute că suedezul era doar un intermediar şi că urma să predea inscripţia de la Auschwitz unei persoane din Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici