Un oficial leton trage un nou semnal de alarmă: Rusia nu se va opri, Rusia poate doar să fie oprită

Ministrul leton de Externe, Krišjānis Kariņš, a declarat că Rusia "nu se va opri" după războiul din Ucraina şi că NATO are nevoie de o "strategie pe termen lung" pentru a izola Moscova.

642 afișări
Imaginea articolului Un oficial leton trage un nou semnal de alarmă: Rusia nu se va opri, Rusia poate doar să fie oprită

"Rusia nu se va opri, Rusia poate doar să fie oprită", a declarat Kariņš pentru Financial Times într-un interviu publicat vineri. "Oprirea Rusiei în Ucraina nu înseamnă că s-a terminat. Înseamnă pur şi simplu că va trebui să continuăm. Asta este ceea ce este important pentru NATO: că va trebui să lucrăm la o strategie pe termen lung de izolare a Rusiei."

Kariņš, fost prim-ministru, şi-a exprimat interesul de a-i succeda lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO, susţinând că următorul secretar general al alianţei ar trebui să provină dintr-o ţară care a îndeplinit obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, cum ar fi Letonia.

Din cauza "ideologiei alimentate de imperialism" a Rusiei, Kariņš a avertizat că ameninţarea Kremlinului va continua şi după războiul din Ucraina. Dar NATO trebuie să se asigure că "probabilitatea oricăror incidente este pur şi simplu exclusă, prin hotărârea noastră, prin investiţiile noastre în apărare", a spus el.

Kariņš nu este primul oficial de rang înalt care avertizează cu privire la ambiţiile militare ale Rusiei dincolo de Ucraina. Luna trecută, şeful armatei belgiene, Michel Hofman, a declarat că Rusia ar putea pune ochii pe Moldova şi ţările baltice după Kiev.

În încercarea sa de a deveni următorul secretar general al NATO, Kariņš se confruntă cu fostul prim-ministru olandez Mark Rutte - un favorit al principalelor ţări NATO, precum SUA, Germania şi Franţa - şi cu premierul estonian Kaja Kallas. Mandatul lui Stoltenberg, care a fost prelungit de patru ori, se încheie în octombrie 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici