Un opozant al lui Putin a fost arestat pentru că avea un „mers suspect”

Kara-Murza, politician şi jurnalist, a numit Kremlinul, în urmă cu câteva zile, la o televiziune americană, ca fiind „o mână de criminali”, iar Moscova l-a dat etichetat „agent străin”.

1375 afișări
Imaginea articolului Un opozant al lui Putin a fost arestat pentru că avea un „mers suspect”

Un opozant al lui Putin a fost arestat pentru că avea cun „mers suspect”

„La vederea poliţiştilor, a început să meargă, accelerând pasul”. „Evenimentul” s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 11 aprilie, în jurul orei 18.30. „Cetăţeanul Vladimir Kara-Murza, după ce a observat patrula, s-a comportat inadecvat, schimbându-şi traiectoria mişcărilor, iar apoi încercând să scape intrând într-o clădire din oraşul Moscova”. Clădirea era, de fapt, casa lui. Cu câteva ore mai devreme, CNN difuzase un interviu cu el în care definea Kremlinul drept „o mână de criminali”. 

Singurul lucru care contează în raportul de arestare postat de avocatul său, Vadim Prokhorov, pe Telegram este că „mersul cu o accelerare decisivă a ritmului” a disidentul de 40 de ani.

El „a săvârşit un act de nesupunere este o încălcare administrativă prevăzută pentru prin articolul 19.3, parte dinaintea Codului administrativ”, care pedepseşte nerespectarea unei cereri din partea poliţiei cu o pedeapsă care variază de la o amendă de 1.000 de ruble până la arestul administrativ cu o pedeapsă de maximum 15 zile închisoare. A fost condamnat de instanţa care l-a judecat foarte repede.

Vladimir Kara-Murza, politician, jurnalist, istoric, publicist şi regizor, întruchipează povestea disidenţei ţării sale. A intrat în politică la o vârstă foarte fragedă, la Uniunea Forţelor Dreapte, SPS, un grup liberal fondat de Boris Nemţov şi Anatolij Chubais. Astăzi, el conduce încă Fondul Boris Nemţov pentru Libertate, recent închis.

A suferit două tentative de otrăvire, cu o dinamică foarte asemănătoare cu cea a lui Alexei Navalnîi, de care se apropiase în momentul ascensiunii. În urmă cu câteva săptămâni, o anchetă jurnalistică Bellingcat, lansată în aceeaşi zi cu presupusa otrăvire a lui Abramovici, a constatat că atât el, cât şi Navalnîi au fost urmăriţi săptămâni întregi de acelaşi grup de agenţi secreţi din FSB.

Imediat după începerea războiului din Ucraina, Kara-Murza a fost unul dintre fondatorii Comitetului Antimilitar al Rusiei. Cu toate, a refuzat mereu să părăsească definitiv Rusia, la fel ca mulţi alţi opozanţi. Recent, a primit eticheta de „agent străin”, care este de obicei rezervată presei independente.

În interviul CNN, el a spus că este absolut sigur de faptul că „regimul lui Putin se va termina odată cu războiul din Ucraina”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici