Un portavion american din Primul Război Rece a fost vândut la fier vechi pentru un dolar

A fost odată cel mai mare simbol al puterii militare americane în Oceanul Pacific. A participat la operaţiuni aero-navale şi a permis decolarea avioanelor pentru a bombarda ţinte inamice din Vietnam şi Irak. A supravieţuit în urma coliziuni cu un submarin sovietic.

1817 afișări
Imaginea articolului Un portavion american din Primul Război Rece a fost vândut la fier vechi pentru un dolar

Sursa Foto- United States Navy

A fost odată cel mai mare simbol al puterii militare americane în Oceanul Pacific. A participat la operaţiuni aero-navale şi a permis decolarea avioanelor pentru a bombarda ţinte inamice din Vietnam şi Irak. A supravieţuit în urma coliziuni cu un submarin sovietic.

Dar zilele de glorie ale fostului USS Kitty Hawk s-au încheiat, iar  portavionul parcurge călătoria sa finală, de 16.000 de mile, din statul Washington până în Texas, unde va fi dezasamblat şi vândut la fier vechi, transmite CNN.

International Shipbreaking Limited din Brownsville, Texas, a cumpărat portavionul anul trecut pentru mai puţin de un dolar de la US Naval Sea Systems Command, care supraveghează eliminarea navelor de război pensionate.

Transportatorul de 325 metri lungime, aflat în Pacific, este prea mare pentru a trece prin Canalul Panama, aşa că în lunile următoare, Kitty Hawk se va strecura de-a lungul coastei Americii de Sud, şi apoi se va deplasa prin Golful Mexic până la destinaţia sa finală.

Lansat în 1960 şi numit după zona din Carolina de Nord  unde Fraţii Wright au zburat pentru prima dată cu un avion motorizat, Kitty Hawk a servit Marina SUA timp de aproape 50 de ani, înainte de a fi scos din funcţiune în 2009.

Kitty Hawk a fost ultimul portavion american alimentat cu petrol, o relicvă a unei epoci înainte de sosirea portavioanelor din clasa Nimitz cu propulsie nucleară.
Tot ce va rămâne de pe urma sa este o poveste  tumultuoasă, care se întinde de la Războiul din Vietnam la Războiul din Golf. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici