Un premier care a dezertat candidează la preşedinţia Coaliţiei Naţionale Siriene

Un fost premier care a trecut în opoziţie, Riad Hijab, şi actualul lider al Coaliţiei Naţionale Siriene, Ahmad Jarba, sunt candidaţii la postul de preşedinte al acestei grupări de opoziţie, potrivit unui membru al său.

117 afișări
Imaginea articolului Un premier care a dezertat candidează la preşedinţia Coaliţiei Naţionale Siriene

Un premier care a dezertat candidează la preşedinţia Coaliţiei Naţionale Siriene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Riad Hijab şi Ahmad Jarba sunt cei doi candidaţi la preşedinţie", a anunţat pentru AFP Samir Nashar, un membru al Coaliţiei prezent la reuniunile de sâmbătă ale acesteia, la Istanbul. El a precizat că alegerea unui nou preşedinte este iminentă.

Hijab este persoana cu cel mai înalt grad care a dezertat din rândurile preşedintelui sirian Bashar al-Assad. El s-a alăturat opoziţiei după un an şi jumătate de la izbucnirea conflictului sirian.

Fostul premier este de origine din provincia Deir ez-Zor, care a fost în mare parte distrusă în cei aproape trei ani de război.

Ahmad Jarba, concurentul său, a fost ales la conducerea Coaliţiei Naţionale Siriene pe 6 iulie 2013, la capătul unor alegeri agitate. El întreţine relaţii foarte bune cu Arabia Saudită, unul dintre principalii susţinători ai opoziţiei siriene.

Alegerea noului preşedinte urmează să aibă loc în cadrul unei reuniuni de două zile - duminică şi luni - a Coaliţiei, la Istanbul, unde opoziţia siriană trebuie să decidă de asemenea dacă va participa sau nu la conferinţa de pace programată la 22 ianuarie în Elveţia.

În acest context, Consiliul Naţional Sirian (CNS), cea mai importantă formaţiune a opoziţiei, a reafirmat, vineri, că nu va participa la conferinţa de pace de la Montreux.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici