Un raport secret acuză România de propagandă împotriva Chişinăului, prin folclor

Ediţia electronică a ziarului Timpul publică, în ediţia de joi, un pamflet intitulat "Atenţie la cântecele populare", în care, invocând un "raport secret elaborat de Ministerul Culturii de la Chişinău şi prezentat lui Vladimir Voronin", analizează "sub aspect politic şi ideologic" textele cântecelor populare difuzate de posturile de radio ale opoziţiei.

27 afișări

"Foarte solicitată în ultimul timp în mediul rural, melodia «Bine-i şede mesei mele» este prezentată drept cântec popular, deşi nu e greu de ghicit că este compus în laboratoarele Securităţii din România", conform pamfletului publicat sub semnătura lui Constantin Tănase.

"Acest cântec promovează subtil ideea exclusivismului etnic, al superiorităţii etnice a românilor basarabeni si îndeamnă la izolaţionism naţional şi la ură faţă de reprezentanţii naţiunii ruse", avertizează documentul care explică sensul ostil al versurilor "Bine-i şade mesei mele/ Împrejur cu nemurele".

Autorul pamfletului compară Republica Moldova cu o "masă" căreia îi stă bine "împrejur" doar cu "nemurele", dar nu cu minorităţi, precum ruşii, ucrainenii, găgăuzii, ci cu muntenii, oltenii, ardelenii, adică "acei care au făcut România Mare şi pe care actuala propagandă românească îi consideră a fi un singur popor".

Următoarele versuri "Bine-i şade omului/ La masă cu neamul lui" conţin un "îndemn camuflat la vrajbă interetnică, ură rasială, sugerând că ruşii trebuie să plece din Republica Moldova, pentru că omului în acest context înseamnă de fapt românului", adaugă comentatorul ziarului. "Adică în Republica Moldova are loc doar românul şi neamul lui, care în următoarea strofă e numit deschis frate: «Haideţi, fraţi, şi-om trăi mai bine/ Că nimic nu iei cu tine»", afirmă autorul pamfletului.

Îndemnul din primul vers al strofei de mai sus nu reprezintă altceva decât o "lozincă unionistă", iar "a trăi mai bine" ar însemna a trăi împreună prin unirea cu România. "Că nu iei nimic cu tine" ar exprima dispreţul faţă de statul moldovenesc, conform "raportului secret" invocat de pamfletar.

"Pentru oricine e clar că avem de-a face cu o chemare deschisă la distrugerea statalităţii Republicii Moldova", conchide autorul pamfletului, referindu-se la "raportul" autorităţilor de la Chişinău.

Pamfletul avertizează că, în general, toate cântecele populare moldoveneşti sunt în esenţă "nişte texte subversive" create în România, care conţin mesaje cifrate" şi care "cultivă la populaţie stări de spirit unioniste, xenofobe şi antistatale, ură faţă de ruşi, neîncredere în eforturile Republicii Moldova de edificare a unui stat euroepan şi prosper".

În încheiere, pamfletarul recomandă Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova "să asculte cu mai mult spirit critic cântecele populare care se transmit la unele posturi de radio şi TV".

Procuratura generală de la Chişinău a iniţiat urmarirea penală a directorului ziarului Timpul, acuzat de declaraţii xenofobe la adresa etnicilor ruşi din Republica Moldova, pe care le-ar fi făcut în cadrul unui miting de la 3 februarie. Conform BBC România, el a afirmat că Republica Moldova "trebuie să scape nu numai de Voronin şi de comunişti, dar şi de ruşi", ulterior susţinând că afirmaţiile sale au fost scoase din context, întrucât nu s-a referit la etnicii ruşi, ci la prezenţa armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici