Un reactor nuclear din trei este nefuncţional în Franţa

Aproape o treime dintre reactoarele nucleare erau nefuncţionale luni în Franţa, în special din cauza operaţiunilor de întreţinere, situaţie care va constrânge ţara să importe masiv electricitate în această iarnă şi o va expune la întreruperi ale aprovizionării.

149 afișări
Imaginea articolului Un reactor nuclear din trei este nefuncţional în Franţa

Un reactor nuclear din trei este nefuncţional în Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit informaţiilor oferite de centralele grupului energetic EDF, 18 din cele 58 de reactoare nucleare franceze erau oprite luni.

În mod normal, doar patru sau cinci reactoare sunt oprite în această perioadă a anului.

Conducerea EDF refuză să comunice numărul de reactoare nucleare în funcţiune, considerând acest număr sensibil din punct de vedere comercial.

Parcul nuclear francez asigură peste 76 la sută din producţia de electricitate a ţării.

Din cauza numeroaselor întreruperi ale producţiei, Franţa va trebui să importe masiv electricitate începând de la mijlocul lunii noiembrie, iar această situaţie va dura peste două luni, a avertizat, vineri, Reţeaua de Transport de Electricitate (RTE), filială a EDF, care gestionează reţeaua de linii de înaltă tensiune.

RTE a avertizat în legătură cu riscurile de "întrerupere a aprovizionării" în cazul unui val de "frig intens şi durabil", în contextul în care aproape o treime din locuinţele din Franţa îşi asigură încălzirea cu ajutorul electricităţii.

Între mijlocul lunii noiembrie 2009 şi sfârşitul lunii ianuarie 2010, gestionarul de linii de înaltă tensiune preconizează că Franţa va trebui să importe în medie 4.000 de megawaţi de electricitate pe zi, adică echivalentul producţiei a patru reactoare nucleare.

Aceasta este o situaţie inedită, Franţa fiind de obicei o exportatoare de electricitate.

Aceste numeroase opriri ale producţiei de electricitate se explică mai ales prin greva intervenită în primăvară la EDF şi care a întârziat pentru mai multe luni operaţiunile de întreţinere şi încărcare cu uraniu ale centralelor nucleare.

Sindicatele subliniază deficitul de operaţiuni de întreţinere şi recursul la subcontractare pentru a explica multitudinea de pene din centralele EDF.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici