Un şahist important din Rusia a fost interzis de la competiţii după ce şi-a arătat sprijinul pentru invazia Ucrainei

Marele maestru rus Serghei Karjakin a fost interzis de la competiţii timp de şase luni din cauza sprijinului său pentru invazia Rusiei în Ucraina, a anunţat luni Federaţia Internaţională de Şah (FIDE).

967 afișări
Imaginea articolului Un şahist important din Rusia a fost interzis de la competiţii după ce şi-a arătat sprijinul pentru invazia Ucrainei

Sursa foto: Twitter Sergey Karyakin

Karjakin, în vârstă de 32 de ani, care l-a provocat pe Magnus Carlsen pentru titlul mondial în 2016, a apărat acţiunile ţării sale pe reţelele de socializare în ultimele săptămâni, atrăgând critici intense din partea lumii şahului.

"Sergey Karjakin este găsit vinovat de încălcarea articolului 2.2.10 din Codul de etică al FIDE şi este sancţionat cu o interdicţie la nivel mondial de şase luni de a participa ca jucător la orice competiţie de şah cotată de FIDE, care intră în vigoare de la data acestei decizii, 21 martie 2022", a precizat organismul de conducere într-un comunicat, potrivit Reuters

"Declaraţiile lui Sergey Karjakin cu privire la conflictul militar în curs de desfăşurare din Ucraina au dus la un număr considerabil de reacţii pe reţelele de socializare şi în alte părţi, în mare măsură negative faţă de opiniile exprimate."

Karjakin, care s-a născut în Crimeea şi a reprezentat Ucraina până în 2009, a declarat: "O decizie aşteptată, dar nu mai puţin ruşinoasă din partea FIDE. Au fost călcate în picioare toate selecţiile sportive, a fost călcat în picioare principiul de bază conform căruia sportul este în afara politicii."

Interdicţia pune sub semnul întrebării participarea lui Karjakin la Turneul Candidaţilor, care începe pe 16 iunie. El poate face apel împotriva deciziei în termen de 21 de zile.

"Am făcut cea mai grea selecţie prin Cupa Mondială în Turneul Candidaţilor. Câştigarea acestui turneu m-ar fi pus în situaţia de a participa la un meci pentru campionatul mondial. Din păcate, FIDE s-a făcut de râs, nu eu", a adăugat Karjakin pe Telegram.

"Şi cel mai important, în primul rând sunt un patriot al ţării mele şi abia în al doilea rând sunt un atlet. Dacă m-aş fi gândit la situaţia în care l-am susţinut pe preşedintele Rusiei, poporul şi armata, aş fi făcut acelaşi lucru! Nu regret nimic".

Un alt mare maestru rus, Serghei Shipov, nu a fost sancţionat pentru comentariile sale pro-Rusia, deoarece FIDE a decis că acestea au avut "un caracter uşor diferit şi mai puţin provocator decât cele făcute de Karjakin".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici