Un scenariu care dă fiori: Un război nuclear între India şi Pakistan ar omorî peste 100 de milioane de oameni şi ar provoca foamete globală

Posibilitatea declanşării unui război nuclear între India şi Pakistan ar duce la moartea a peste 100 de milioane de oameni, potrivit unui studiu al Universităţii Rutgers din Statele Unite. Totodată, cercetătorii spun că ar urma o foamete globală, din cauza faptului că armele nucleare declanşate ar produce reziduuri care ar bloca lumina soarelui până la 10 ani.

6771 afișări
Imaginea articolului Un scenariu care dă fiori: Un război nuclear între India şi Pakistan ar omorî peste 100 de milioane de oameni şi ar provoca foamete globală

Studiul realizat de cercetătorii americani vine pe fondul noilor tensiuni dintre India şi Pakistan şi i-a făcut pe aceştia să încerce să stabilească ce s-ar întâmplă în cazul unui conflict nuclear, scrie Daily Mail.

Numărul pierderilor omeneşti ar putea creşte la 125 de milioane de morţi, dacă cele două ţări asiatice ar folosi întreg arsenalul nuclear de care dispun, printre care şi bombele de 100 de kilotone.

Pakistan şi India au în arsenal fiecare aproximativ 150 de focoase nucleare, iar numărul acestora ar urma să crească în următorii ani.

Scenariul dezastruos prezentat de cercetători apare într-un moment critic, în care tensiunile dintre cele două state sunt la cote maxime, veşnicul motiv fiind teritoriul Kashmir.

Premierul Indiei, Narendra Modi, a înlăturat, în august, autonomia porţiunii din Kashmir controlată de ţara sa, iar premierul Pakistanului a avertizat ONU, săptămâna trecută, că disputa ar putea degenera într-un război nuclear.

Ultimul conflict diplomatic dintre cele două ţări asiatice a avut loc în februarie, dar situaţia a fost detensionată, după ce Pakistanul a predat Indiei un pilot capturat.

Politica Indiei presupune să nu atace prima, însă îşi rezervă dreptul la un răspuns nuclear în cazul unui atac cu arme de distrugere în masă. Potrivit scenariului, statul pakistanez ar declanşa primul atac, însă acest lucru nu e sigur.

Bombele de 100 de kilotone sunt de şase ori mai puternice decât cele folosite de Statele Unite în atacurile de la Hiroshima şi Nagasaki. O singură detonare ar ucide 2 milioane de oameni şi ar răni alţi 1,5 milioane.

Totodată, efectele armelor nucleare ar afecta şi mediul înconjurător. Astfel că, precipitaţiile se vor reduce, scăzând temperaturile şi cantitatea de lumină care ajunge pe Pământ.

„Există puţine indicii în istoria conflictului dintre India şi Pakistan care să sugereze că liderii acestor ţări ar fi dispuşi să lase disputa să escaladeze până în momentul anihilării totale", a declarat Johann Chacko, doctorand la Şcoala de Studii Orientale şi Africane din Londra.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici