Un site pro-Kremlin publică înregistrări ale unor convorbiri dure între lideri ai opoziţiei

Lideri ai mişcării de protest a opoziţiei ruse sunt vizaţi de un scandal, după ce un site pro-Kremlin a postat în noaptea de luni spre marţi înregistrări ale unor conversaţii telefonice private în care aceştia îşi adresează jigniri.

385 afișări
Imaginea articolului Un site pro-Kremlin publică înregistrări ale unor convorbiri dure între lideri ai opoziţiei

Boris Nemţov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Difuzarea acestor înregistrări, în care apara cuvinte ca "ticălos", "căţea" sau "idiot" ar putea diviza şi mai mult mişcarea fragmentată de protest, ai cărei lideri par să lupte între ei la fel cum luptă cu Kremlinul, înaintea unei demonstraţii plănuită pe 24 decembrie, comentează Financial Times în ediţia online.

Fişierul audio care conţine conversaţii telefonice interceptate a fost postat pe Lifenews.ru, un site al holdingului NewsMedia-Rus, controlat de Iuri Kovalciuc, un apropiat al premierului Vladimir Putin. În materialul publicat alături de fişier, Lifenews.ru nu spune cum a obţinut cele şase ore de înregistrări ale convorbirilor lui Boris Nemţov.

"Este o încercare de provocare a unor disensiuni (în rândul mişcării de protest), dar nu va reuşi", a declarat Nemţov, liderul mişcării Solidaritatea, implicată în organizarea demonstraţiei de pe 10 decembrie, la care au participat între 50.000 şi 80.000 de persoane. În opinia sa, "Putin s-a speriat foarte tare (...) şi a început o campanie criminală" împotriva opozanţilor, iar Kremlinul se află în spatele difuzării convorbirilor.

În conversaţii, care par dinainte de protestele de pe 10 decembrie, Nemţov şi Ievghenia Chirikova, un alt lider al opoziţiei, îşi exprimă dezacordul în privinţa tacticii. Chirikova insistă să fie organizată o demonstraţie în faţa Kremlinului, fără permisiunea Primăriei Moscova, în timp ce Nemţov a negociat un protest legal, departe de sediul preşedinţiei. Într-o conversaţie, acesta o acuză că ar căuta să-l "smulgă de bani", deşi îl "împroaşcă cu noroi", acuzându-l de "cârdăşie" cu administraţia Moscovei în cadrul negocierilor.

El i-a supus în altă conversaţie, aparent pe 9 decembrie, că este "ori o căţea, ori o idioată". Un alt apel îl informează pe Nemţov că Chirikova acţionează în favoarea lui Aleksei Navalnîi, un cunoscut blogger anticorupţie, cu scopul de a-l "îneca" pe el.

De asemenea, Nemţov îi spune unui interlocutor neidentificat că un protest legal pe 10 decembrie a fost singura modalitate a atragere a "gulerelor albe", "speriaţi de moarte să nu ajungă sub loviturile de baston ale poliţiei antirevoltă". El i-a numit pe aceşti demonstranţi "hamsteri", "legume" şi "pinguini speriaţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici