Prima pagină » Știri externe » Un tip de dulciuri americane poate deteriora ADN-ul și crește riscul de cancer

Un tip de dulciuri americane poate deteriora ADN-ul și crește riscul de cancer

O serie de produse de la o companie de dulciuri americană sunt „nesigure pentru consum” și conțin ingrediente care ar putea deteriora ADN-ul și crește riscul de cancer, avertizează Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie.
Un tip de dulciuri americane poate deteriora ADN-ul și crește riscul de cancer
Foto: Pexels

Companiile și consumatorii sunt îndemnați să nu mai cumpere și să nu mai vândă produsele Jolly Ranchers, deținute de compania americană Hershey. FSA afirmă că acestea conțin compuși chimici – hidrocarburi aromatice din ulei mineral (MOAH) și hidrocarburi saturate din ulei mineral (MOSH) – care „nu sunt conforme”.

Produsele prezintă un risc pentru siguranță dacă sunt consumate în mod regulat de-a lungul timpului, dar „nu există niciun motiv imediat de îngrijorare, deoarece [riscul] pentru siguranța alimentară este scăzut”, adaugă agenția.

Într-un comunicat publicat miercuri seară, FSA a declarat: „MOAH pot provoca leziuni ale ADN-ului și au potențialul de a crește riscul de cancer, în special dacă sunt consumate în cantități mari pe o perioadă prelungită de timp. MOAH este un cancerigen genotoxic, deci nicio expunere nu este lipsită de riscuri pentru sănătatea umană”.

MOAH și MOSH sunt folosite în dulciuri pentru a preveni lipirea și a crea un aspect lucios, potrivit BBC.

Potrivit agenției, The Hershey Company a colaborat cu organismul guvernamental britanic pentru a elimina produsele Jolly Rancher afectate de pe piața britanică începând cu 2024, dar unele întreprinderi din Marea Britanie au continuat să importe produsele.

Produsele afectate sunt: Jolly Rancher Hard Candy, Jolly Rancher „Misfits” Gummies, Jolly Rancher Hard Candy Fruity 2 în 1 și Jolly Ranchers Berry Gummies. Agenția alimentară recomandă persoanelor care dețin oricare dintre produsele enumerate să nu le consume și să le arunce.

Citește și