Un vas de pescuit aparţinând Vietnamului s-a scufundat după ce s-a ciocnit cu o navă chineză

Un vas vietnamez de pescuit s-a scufundat după ce a fost lovit de o navă chineză în apropierea unei zone din Marea Chinei de Sud disputate de Hanoi şi Beijing, un accident care nu s-a soldat cu victime, au anunţat marţi serviciile vietnameze de salvare.

368 afișări
Imaginea articolului Un vas de pescuit aparţinând Vietnamului s-a scufundat după ce s-a ciocnit cu o navă chineză

Un vas de pescuit aparţinând Vietnamului s-a scufundat după ce s-a ciocnit cu o navă chineză (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Vasul de pescuit a fost lovit" de o navă chineză şi "s-a scufundat", potrivit celor zece pescari aflaţi la bord.

Pescarii au fost salvaţi, a declarat un oficial al serviciilor de salvare ale Vietnamului.

Potrivit lui, noul incident a avut loc "în apropiere de o platformă" petrolieră instalată de Beijing la începutul lui mai într-o zonă disputată în arhilepelagul Paracel.

Instalarea acestei platforme a generat violenţe antichineze sângeroase în Vietnam, cele mai grave din ultimele decenii.

În timpul unor revolte care au avut loc la mijlocul lui mai, mii de manifestanţi au incendiat întreprinderi străine, în special chineze. Patru chinezi au fost atunci ucişi, potrivit autorităţilor chineze, iar Beijingul a fost nevoit să evacueze din Vietnam câteva mii de cetăţeni de-ai săi.

Un vietnamez şi-a dat foc săptămâna trecută pentru a protesta faţă de instalarea platformei chineze, care, potrivit Hanoiului, a "ameninţat grav pacea".

Vietnamul şi China întreţin de mai mult timp relaţii tensionate din cauza arhipelagului Paracel şi insulelor Spratly, bogate în petrol şi importante căi maritime internaţionale.

Noul incident maritim are loc în contextul unor provocări frecvente în această zonă între navele vietnameze şi cele chineze, cele două ţări acuzându-se reciproc de generarea incidentelor.

Japonia, confruntată la rândul ei cu revendicări maritime din partea Chinei, a condamnat marţi incidentul produs în Marea Chinei de Sud.

"Dacă informaţiile sunt adevărate, atunci este un act extrem de periculos", a reacţionat Yoshihide Suga, purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez.

Luna trecută, aflat într-un turneu diplomatic asiatic, preşedintele american Barack Obama a dat asigurări ţărilor aliate Statelor Unite că Washingtonul mizează pe o "reechilibrare" diplomatică şi militară în Asia, unde China generează îngrijorări din cauza ambiţiilor sale navale şi teritoriale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici