Ungaria va muta ambasada la Ierusalim - presă

Ungaria îşi va muta luna viitoare ambasada la Ierusalim, într-un act de susţinere a premierului ungar Viktor Orban faţă de omologul său israelian Benjamin Netahyahu, a relatat vineri Times of Israel, citat de Reuters. Informaţia nu a fost confirmată public de cele două ţări.

571 afișări
Imaginea articolului Ungaria va muta ambasada la Ierusalim - presă

Ungaria va muta ambasada la Ierusalim - presă

Mutarea, dacă va fi confirmată, va face din Ungaria primul stat membru al Uniunii Europene care va deschide o ambasadă la Ierusalim, pe care Israelul îl revendică drept capitală, dar care nu este recunoscut ca atare de majoritatea ţărilor şi al cărui statut în dreptul internaţional este contestat.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Mate Paczolay, nu a confirmat raportul, dar a declarat că ministerul va oferi în toate cazurile actualizări cu privire la orice modificare a ambasadei.

„Am mutat deja cu ani în urmă departamentul comercial al ambasadei noastre israeliene la Ierusalim”, a spus el ca răspuns la o întrebare referitoare la raport din partea Reuters. „Inaugurarea reprezentanţei de comerţ exterior a fost anunţată în comun de ministrul de externe Peter Szijjarto şi de premierul Benjamin Netanyahu”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe a refuzat să comenteze.

Sub conducerea fostului preşedinte Donald Trump, Statele Unite şi-au mutat ambasada din Israel la Ierusalim în 2018. Foarte puţine alte ţări au făcut acelaşi lucru.

Parlamentul israelian a adoptat în 1980 o lege prin care a declarat oraşul Ierusalim „complet şi unit” drept capitală a Israelului. Organizaţia Naţiunilor Unite consideră Ierusalimul de Est ca fiind ocupat, iar statutul oraşului ca fiind disputat până la soluţionarea acestuia prin negocieri între Israel şi palestinieni, care doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici