Unii dintre deţinuţii de la Guantanamo, menţinuţi în izolare aproape totală

Condiţiile de detenţie de la Guantanamo s-au ameliorat în cei zece ani de funcţionare, dar o parte dintre cei 171 de deţinuţi rămân supuşi unui regim disciplinar dur, fiind menţinuţi într-o izolare aproape totală.

449 afișări
Imaginea articolului Unii dintre deţinuţii de la Guantanamo, menţinuţi în izolare aproape totală

Unii dintre deţinuţii de la Guantanamo, menţinuţi în izolare aproape totală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În golful Guantanamo, la o bază navală americană din Cuba, marea turcoaz ar putea să facă uitată prezenţa în apropiere de deţinuţilor suspectaţi de terorism şi prezentaţi altă dată ca "cei mai răi dintre cei mai răi" de către administraţia Bush. Închisoarea deschisă la patru luni după atentatele din 11 septembrie rămâne invizibilă pentru majoritatea zonelor locuite.

Cunoscută pentru celulele sale înguste şi sălile de interogare în care deţinuţii erau supuşi relelor tratamente, potrivit declaraţiilor majorităţii celor eliberaţi, închisoarea a renunţat, odată cu scăderea populaţiei carcerale, la cele trei sectoare cele mai vechi ale sale.

Majoritatea celor 171 de deţinuţi care au rămas, închişi de cele mai multe ori fără să fie judecaţi sau cel puţin inculpaţi şi dintre care 89 pot fi eliberaţi, potrivit autorităţilor militare, sunt regrupaţi în prezent în două clădiri construite după modelul închisorilor federale de mare securitate.

"Dacă respecţi regulamentul, stai în sectorul VI. Dacă nu îl respecţi, vei merge în sectorul V", afirmă colonelul Donnie Thomas, comandantul gardienilor închisorii.

Patru cincimi dintre deţinuţi se află în spatele zidurilor sectorului VI, unde deţinuţii, în haine tradiţionale, trăiesc în comunitate.

Aceştia au acces la 21 de canale de televiziune, 14 posturi de radio şi ziare. Ei au "mai multă libertate de a intra şi a ieşi din celulă, de a ieşi la plimbare cu fraţii lor, de a mânca şi a se ruga împreună cu aceştia", explică Thomas.

Dar dacă încalcă regulamentul, ei sunt trimişi în sectorul V, vecin, unde sunt obligaţi să poarte faimoasele haine portocalii rezervate cartierelor disciplinare şi sunt izolaţi în celule înguste, permiţându-li-se să iasă cel mult două ore pe zi.

"Sectorul V este cel mai dur", îşi aminteşte Saber Lahmar, un algerian eliberat în 2009. "Nu mergi, nu te mişti, nu vorbeşti, este interzis", a povestit el pentru AFP, evocând, de asemenea, privarea de somn, neoanele aprinse "24 de ore din 24", frigul din cauza aerului condiţionat.

La "Five Echo", o extindere a sectorului V, condiţiile de detenţie sunt şi mai "catastrofale", afirmă David Remes, avocatul a 17 deţinuţi, dintre care 14 yemeniţi. "Trebuie să fii contorsionist ca să te poţi ruga sau pentru a merge la toaletă", a declarat el, vorbind de o "revenire la primele zile (de închisoare), când brutalitatea şi sadismul erau la ordinea zilei".

În opinia acestui avocat, "cea mai grea povară" în prezent o reprezintă constrângerile la care este supusă apărarea. Toate notele sale, toate mesajele trec pe la comisia de cenzură şi adeseori are nevoie de câteva săptămâni pentru a le recupera.

Deţinuţii sunt "într-o gaură neagră", fără să fie inculpaţi sau judecaţi, fără să ştie ce îi aşteaptă mâine, subliniază Andy Worthington, autorul lucrării "Dosarele Guantanamo: istoria a 774 de deţinuţi ai unei închisori ilegale americane".

De fapt, din totalul deţinuţilor doar 15 sunt de mare "valoare", printre ei numărându-se şi cinci bărbaţi acuzaţi că au orchestrat atentatele din 11 septembrie. Aceştia sunt deţinuţi în sectorul VII, o fortăreaţă despre care nimeni nu va vorbi niciodată şi unde avocaţii nu au acces.

(Material realizat de Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici