Situaţia suspecţilor de terorism deţinuţi la Guantanamo de la înfiinţarea sa

Donald Rumsfeld, secretarul Apărării în perioada respectivă, a declarat la sosirea primilor deţinuţi la Guantanamo că aceasta este o închisoare pentru "cei mai răi dintre cei răi", dar după zece ani, majoritatea celor 779 de deţinuţi au fost transferaţi sau pot fi eliberaţi.

169 afișări
Imaginea articolului Situaţia suspecţilor de terorism deţinuţi la Guantanamo de la înfiinţarea sa

Situaţia suspecţilor de terorism deţinuţi la Guantanamo de la înfiinţarea sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În plus, şase chinezi aparţinând minorităţii musulmane şi turcofone uigure au fost exoneraţi dar trăiesc în continuare în tabăra Iguana din Guantanamo, în semilibertate.

  • 48 de deţinuţi au primit această "aprobare pentru transfer", iar doi dintre ei au murit în detenţie în 2011. Ei au fost consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliberaţi dar cei mai mulţi dintre ei nu pot fi aduşi în faţa justiţiei din lipsă de probe.

  • Dintre aceştia, 14 sunt deţinuţi de "mare valoare" şi sunt încarceraţi în sectorul VII al închisorii, o fortăreaţă în care nu sunt primiţi nici avocaţii.

  • Şase deţinuţi au fost judecaţi şi declaraţi vinovaţi în faţa tribunalelor militare de excepţie, de la înfiinţarea lor în 2006, dintre care patru au pledat vinovat. Alţi doi dintre ei au fost transferaţi către ţara de origine din cauza acestei proceduri, iar un al treilea, canadianul Omar Khadr, unul dintre cei 12 minori încarceraţi la Guantanamo, urmează să fie transferat în curând.

  • Un singur deţinut a fost trimis în faţa unui tribunal federal, tanzanianul Ahmed al-Ghailani, condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a participat la atentatele împotriva ambasadelor americane din Africa, în 1998.

  • Şapte deţinuţi au fost desemnaţi pentru a fi trimişi în faţa unui tribunal militar de excepţie, dintre care Khaled Sheikh Mohammed şi alţi patru acuzaţi suspectaţi că au organizat atentatele din 11 septembrie, precum şi sauditul Abd al-Rahim Al-Nashiri, acuzat că a organizat atentatul împotriva USS Cole în 2000.

Şase dintre ei riscă pedeapsa cu moartea şi ar fi fost supuşi relelor tratamente în timpul detenţiei, potrivit Amnesty International.

(Material realizat de Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici