CRONOLOGIE: Zece ani de la înfiinţarea închisorii americane de la Guantanamo

Sute de deţinuţi ai "războiului împotriva terorismului" au intrat într-o adevărată gaură neagră la Guantanamo, în ultimii zece ani, relatează AFP, care prezintă o cronologie a funcţionării acestei închisori.

360 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Zece ani de la înfiinţarea închisorii americane de la Guantanamo

CRONOLOGIE: Zece ani de la înfiinţarea închisorii americane de la Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

2001

- 11 septembrie: atentate în Statele Unite, soldate cu aproximativ 3.000 de morţi.

- 18 septembrie: Congresul îl autorizează pe preşedintele american să folosească forţa împotriva ţărilor, organizaţiilor şi persoanelor implicate.

- 13 noiembrie: preşedintele George W. Bush instaurează tribunalele militare de excepţie pentru judecarea "combatanţilor inamici".

2002

- 11 ianuarie: primii deţinuţi ajung la baza navală americană de la Guantanamo, în Cuba.

- 7 februarie: o directivă prezidenţială afirmă că în cazul Guantanamo nu sunt aplicabile Convenţiile de la Geneva.

2003

- 18 decembrie: o Curte de Apel federală ordonă ca deţinuţii să aibă acces la un avocat.

2004

- 28 iunie: Curtea Supremă de Justiţie autorizează deţinuţii să conteste detenţia în faţa unui tribunal american. Administraţia creează ca răspuns "comisiile militare de revizuire" (CSRT).

2006

- 29 iunie: Curtea Supremă invalidează tribunalele militare de excepţie.

- 12 iulie: Bush ordonă aplicarea Convenţiilor de la Geneva închisorii Guantanamo.

- 17 octombrie: promulgarea unei legi care instaurează noi tribunale de excepţie, denumite"comisii militare".

2007

- 10 martie: în faţa unei CSRT, Khaled Sheikh Mohammed, considerat organizatorul atacurilor din 11 septembrie, revendică aproximativ 30 de acte teroriste.

2008

- 12 iunie: Curtea Supremă de Justiţie autorizează deţinuţii să îşi conteste detenţia în faţa tribunalelor federale din Washington.

- 7 august: fostul şofer al lui Osama ben Laden este condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare.

- 3 noiembrie: responsabilul de propagandă al lui ben Laden este condamnat la închisoare pe viaţă.

- 20 noiembrie: un judecător federal analizează pentru prima dată dosarul deţinuţilor de la Guantanamo şi declară că detenţia a cinci dintre ei este ilegală.

2009

- 22 ianuarie: noul preşedinte Barack Obama promite închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo până la 22 ianuarie 2010.

2010

- aprilie: Pentagonul dă publicităţii reforma tribunalelor militare de excepţie.

- octombrie: canadianul Omar Khadr pledează vinovat pentru crime de război. Condamnat la 40 de ani de închisoare, el trebuie să ispăşească doar opt.

2011

- 4 aprilie: Khaled Sheikh Mohammed şi alţi patru deţinuţi vor fi aduşi în faţa unui tribunal militar şi nu a unuia civil, aşa cum se anunţase anterior.

- 9 noiembrie: Abd-Al-Rahim Al-Nashiri, presupusul organizator al atentatului împotriva USS Cole în 2000, în Yemen, este primul deţinut trimis în faţa justiţiei militare în timpul lui Obama.

- 31 decembrie: promulgarea de către Barack Obama a unei legi care împiedică de facto închiderea Guantanamo.

2012

- 11 ianuarie: la zece ani de la deschiderea centrului de detenţie, la Guantanamo mai sunt 171 de bărbaţi provenind din aproximativ 20 de ţări.

(Material realiza de Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici