Uniunea Europeană a aprobat al 10-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a aprobat, după negocieri agitate, al 10-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, la aniversarea invaziei Moscovei în Ucraina, a anunţat vineri seara târziu preşedinţia suedeză a UE.

1006 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană a aprobat al 10-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a aprobat al 10-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

"Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice şi mai extinse sancţiuni de până acum pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul", a anunţat preşedinţia pe Twitter.

"UE rămâne unită cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie".

Pachetul include restricţii mai stricte la exportul de bunuri cu dublă utilizare, precum şi măsuri împotriva entităţilor care sprijină războiul, răspândesc propagandă sau livrează drone folosite de Rusia.

Cu două ore înainte de miezul nopţii, statele membre ale UE au reuşit să „treacă linia de sosire”, după ce Polonia a obiectat.

Varşovia a declarat că restricţiile propuse privind importurile de cauciuc rusesc în UE includeau o cotă atât de mare de importuri scutite şi perioade de tranziţie atât de lungi încât nu ar avea niciun efect în practică.

Alte ţări ale UE au fost nedumerite de faptul că Varşovia riscă să nu anunţe noi sancţiuni la împlinirea unui an de la atacul Rusiei împotriva Ucrainei din cauza unui singur element al unui pachet mai larg.

"Aceasta este o optică foarte proastă. Ceea ce ar fi trebuit să fie esenţial aici este un mesaj de solidaritate cu Ucraina în această zi specială", a declarat un diplomat implicat în negocierile confidenţiale dintre cele 27 de ţări ale UE în centrul blocului, la Bruxelles.

Toate statele membre trebuie să aprobe sancţiunile pentru ca acestea să fie puse în aplicare, ceea ce face ca negocierile între cei 27 să fie adesea anevoioase şi de durată.

UE a declarat că cea de-a 10-a rundă de sancţiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului a fost concepută pentru a îngreuna finanţarea războiului şi pentru a priva Rusia de echipamente tehnice şi piese de schimb pentru armele folosite împotriva Ucrainei.

De asemenea, măsurile au fost menite să includă pe lista neagră mai multe persoane, inclusiv ceea ce Occidentul spune că sunt propagandişti ruşi, cei pe care Kievul îi consideră responsabili de deportarea copiilor ucraineni în Rusia şi cei implicaţi în producţia de drone iraniene desfăşurate pe linia frontului.

Pachetul a fost conceput, de asemenea, pentru a tăia mai multe bănci, inclusiv banca privată Alfa-Bank şi banca online Tinkoff, de la sistemul global SWIFT şi pentru a reduce comerţul dintre UE şi Rusia cu peste 10 miliarde de euro, potrivit executivului blocului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici