Uniunea Europeană se pregăteşte să lanseze patru sateliţi Galileo cu SpaceX

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu pentru a lansa patru sateliţi de navigaţie Galileo cu ajutorul rachetelor Falcon 9 ale companiei americane SpaceX, au declarat marţi oficiali europeni, potrivit Reuters.

100 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană se pregăteşte să lanseze patru sateliţi Galileo cu SpaceX

Acordul se referă la două lansări prevăzute în lunile aprilie şi iulie anul viitor, care vor transporta câte doi sateliţi, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, după discuţiile ministeriale ale UE privind competitivitatea în domeniul spaţial.

Planul are nevoie de autorizaţii privind protecţia sateliţilor incluşi într-un sistem european. Acesta include un semnal securizat şi reprezintă o alternativă la sistemul american de poziţionare globală.

Întârzierile lansatorului Ariane 6, blocarea la sol a mai micului lansator italian Vega-C în urma unui eşec la lansare în 2022 şi pierderea accesului la rachetele ruseşti Soyuz pe fondul conflictului din Ucraina au lăsat Europa cu un gol temporar în ceea ce priveşte capacitatea de lansare.

Agenţia Spaţială Europeană, formată din 22 de naţiuni, care include majoritatea statelor UE, a apelat anul trecut la SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru a lansa telescopul spaţial Euclid.

Telescopul este folosit pentru a studia dovezile privind materia şi energia întunecată din univers.

Primele imagini ale lui Euclid ar urma să fie publicate în cursul zilei de marţi.

În 2024, compania privată americană va lansa şi sonda ştiinţifică europeană Hera, într-o misiune de urmărire a sondei spaţiale DART a NASA, care anul trecut a reuşit să modifice traiectoria unui satelit, în cadrul primului test al unui viitor sistem de apărare planetară.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici