VIDEO | Unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, de 26 de ori mai mare decât Bucureştiul, s-a desprins din calota glaciară a Antarcticii

O uriaşă bucată de gheaţă, de 26 de ori mai mare decât Bucureştiul, s-a desprins din Antarctica. Un satelit de observare al SUA a descoperit noul aisberg, în timp ce survola regiunea calotei de gheaţă Larsen C, informează BBC. Noul aisberg care cântăreşte un miliard de tone şi ar putea primi denumirea A68.

12890 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, de 26 de ori mai mare decât Bucureştiul, s-a desprins din calota glaciară a Antarcticii

Scindare monumentală în Antarctica. Unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, de patru ori suprafaţa Londrei, se va desprinde din cauza temperaturilor în creştere

Cunoscut drept Larsen C înainte de a se rupe acesta devine  unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, măsurând 6000 de km pătraţi. Asta înseamnă de patru ori suprafaţa Londrei sau de şapte ori cea a New York-ului, notează CNN.

Este unul dintre cei mai mari gheţari formaţi recent, modul în care va evolua în timp este greu de prezis. Ar putea rămâne într-un bloc compact sau se poate diviza în mai multe fragmente. Unele bucăţi de gheaţă ar putea rămâne în zonă, în timp ce altele ar putea migra către nord, în apele mai calde'' , a declarat profesorul Adrian Luckman, din cadrul Universităţii Swansea, pentru The Telegraph.

Larsen C este o porţiune a banchizei Larsen de pe coasta de nord a Antarcticii. Săptămâna trecută, fisura se întindea pe 200 de kilometri, lăsând doar 5 km de legătură, avertiza Agenţia Spaţială Europeană.

Agenţia Spaţială a monitorizat situaţia prin CryoSat, misiunea lor dedicată pe Antarctica şi Groenlanda, alături de alte două radare ale ESA. Sunt temeri că Larsen C ar reprezenta şi un pericol pentru nave.

"Nu suntem siguri ce se va întâmpla", spunea Anna Hogg, de la University of Leeds. "S-ar putea sparge în mai multe bucăţi în momentul desprinderii sau la ceva timp după. Întreg sau nu, curenţii îl pot trage către nord, spre Insulele Falkland. Ar putea deveni un pericol pentru nave în strâmtoarea Drake "

Larsen C nu este primul aisberg care se rupe aici. În ultimele trei decenii, Larsen A şi B s-au desprins şi ele. Este o situaţie îngrijorătoare ca astfel de bucăţi imense de gheaţă să se rupă, în zona de pe Pământ care se încălzeşte în cel mai rapid ritm, potrivit NASA.

Scindarea Larsen C va produce o vulnerabilitate mare în această parte a planetei, spunea anterior NASA. Iar temperaturile cresc tot mai mult.

Urmează ca sistemele ESA să calculeze modificarea în volum a gheţii de pe Pământ, după monumentala scindare.

Localizat pe coasta Peninsulei Antarctica, stratul de gheaţă Larsen este divizat în trei blocuri mai mici. În 1995 din calota de gheaţă a Antarcticii s-a desprins stratul de gheaţă Larsen A, iar în 2002 s-a dezintegrat şi aisbergul Larsen B. Aisbergul care s-a desprins acum este de 100.000 de ori mai mare decât cel care a lovit Titanicul.

Specialiştii sugerau anul trecut că desprinderea unei bucăţi din calota Larsen C va produce dezintegrarea gheţii de la adâncimi mari din cauza expunerii la temperaturi ridicate. 

Iată cum arăta situaţia acum şase luni:

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici