Unul dintre liderii mişcării de contestare a lui Ianukovici, dat dispărut

Unul dintre liderii foarte activi ai mişcării de contestare a preşedintelui Viktor Ianukovici a fost dat dispărut de două zile, provocând temeri cu privire la situaţia sa după descoperirea, miercuri, la periferia Kievului, a corpului altui activist, care a fost răpit.

155 afișări
Imaginea articolului Unul dintre liderii mişcării de contestare a lui Ianukovici, dat dispărut

Unul dintre liderii mişcării de contestare a lui Ianukovici, dat dispărut (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Dmitro Bulatov, în vârstă de 35 de ani, unul dintre liderii mişcării manifestanţilor cu automobile, Automaidan, care a organizat mai multe acţiuni spectaculoase în faţa reşedinţei şefului statului, devenit un simbol al corupţiei, este de negăsit de miercuri după-amiaza, au anunţat colegii săi.

Soţia lui Bulatov a semnalat joi seara dispariţia poliţiei şi a cerut declanşarea unei anchete, a anunţat un oficial din cadrul forţelor de ordine, citat de agenţia Interfax.

"Băieţii noştri merg acolo unde sunt probleme (...). A devenit periculos să fii activist Automaidan", declara tânărul, care are trei copii, într-un interviu pentru site-ul opoziţiei Ukrainska Pravda.

"Dacă mi se întâmplă ceva, indignarea va fi şi mai mare. Dacă acest lucru ajută (contestatarii) să câştige (...), aşa să fie. Am crescut în URSS şi nu vreau ca copiii mei să trăiască aşa", sublinia Bulatov în acest interviu.

Alt lider al mişcării Automaidan, Serghi Koba, a fugit din Ucraina în grabă.

"Cred că este mai bine să fiu liber şi să fac tot ceea ce pot pentru ţară, în loc să ispăşesc 15 ani de detenţie", a scris el joi pe pagina de Facebook, fără să ofere alte precizări.

Dispariţia lui Dmitro Bulatov este cu atât mai îngrijorătoare cu cât alt activist, Iuri Verbiţki, a fost găsit mort, "prezentând semne de tortură" pe corp, miercuri, la periferia Kievului, după ce a fost răpit marţi împreună cu alt activist, Igor Luţenko. Acesta a fost bătut şi abandonat într-o pădure, dar a reuşit să scape în viaţă.

Altă activistă din cadrul Automaidan, jurnalista de opoziţie Tetiana Ciornovol, a fost bătută cu sălbăticie de către persoane necunoscute, la periferia Kievului, în decembrie.

Această agresiune, condamnată cu fermitate de către Occident, a intensificat mobilizarea la Kiev, unde manifestanţi proeuropeni contestă de peste două luni regimul preşedintelui Viktor Ianukovici, după refuzul acestuia de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în schimbul unei apropieri de Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici