Unul dintre presupuşii autori ai atentatelor din Madrid a scăpat

Ministrul spaniol de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, a recunoscut luni că unul dintre presupuşii autori ai atentatelor islamiste de la 11 martie 2004 din Madrid a scăpat în urma unei greşeli a poliţiei.

27 afișări
Imaginea articolului Unul dintre presupuşii autori ai atentatelor din Madrid a scăpat

Atentatele din 11 martie 2004 în Madrid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO - Atentatele din 11 martie

Ministrul a confirmat astfel o informaţie publicată de cotidianul El Mundo, potrivit căruia poliţia l-a "lăsat să scape" pe algerianul Daud Uhnan, după o urmărire în iunie 2004, la trei luni după atentatele cu bombă asupra unor trenuri, soldate cu moartea a 191 de persoane şi rănirea a peste 1.800.

"Nu au recunoscut acest lucru (...)", le-a spus Rubalcaba jurnaliştilor.

Cotidianul El Mundo a publicat o imagine dintr-o înregistrare video filmată de poliţie, în care Daud Uhnan era înfăţişat ieşind la 22 iunie 2004 dintr-o casă în care locuiau islamişti radicali, în localitatea Santa Coloma de Gramanet, din regiunea Barcelonei.

Fotografia acestui suspect a fost în acea perioadă difuzată de poliţie. Amprentele lui Daud Uhnan au fost prelevate din mai multe locuri care au fost folosite la pregătirea acestor atentate, cele mai violente comise vreodată în Spania.

Uhnan a reuşit în cele din urmă să fugă în Irak, unde a murit în 2005 într-un atentat sinucigaş.

În octombrie 2007, justiţia spaniolă a condamnat 21 dintre cele 28 de persoane acuzate de atentatele de la Madrid, dintre care trei cu pedepse-record de 40.000 de ani de închisoare.

În iulie 2008, Tribunalul Suprem a diminuat această pedeapsă, achitând patru dintre cei 21 de condamnaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici