Urme de substanţe radioactive în apa de la robinet din Tokyo şi din împrejurimi

Urme de substanţe radioactive au fost detectate sâmbătă în apa de la robinet din Tokyo şi din alte localităţi, dar dozele sunt mai mici decât nivelul legal, a declarat Ministerul japonez al Ştiinţelor.

79 afișări
Imaginea articolului Urme de substanţe radioactive în apa de la robinet din Tokyo şi din împrejurimi

Urme de substanţe radioactive în apa de la robinet din Tokyo şi din împrejurimi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ministerul a început să efectueze măsurători ale calităţii apei curente sâmbătă şi am detectat urme de iod radioactiv şi de cesiu", a explicat pentru AFP un oficial din cadrul acestui minister, care se ocupă de verificări.

Prezenţa iodului radioactiv a fost depistată în apa de la robinet în prefecturile Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba şi Niigata, a precizat el.

Cesiu a fost descoperit în apa de băut distribuită în prefecturile Tochigi şi Gunma.

Nivelurile cele mai ridicate au fost înregistrate la Tochigi, cu 77 becquerel pe litrul de apă pentru iod radioactiv şi 1,6 becquerel pe litrul de apă pentru cesiu.

Aceste valori sunt însă inferioare nivelului legal în Japonia, a subliniat oficialul citat.

Legea japoneză stipulează că iodul radioactiv din apă nu poate depăşi 300 becquerel pe litru, iar cesiu nu poate depăşi 200 becquerel pe litru, potrivit Ministerului japonez al Sănătăţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici