Ursula von der Leyen, criticată pentru planurile ecologice radicale, pe fondul unor dispute politice

  • Ursula von der Leyen, criticată de politicieni din cadrul PPE pentru planurile ecologice radicale
  • Eurodeputat german: "Dacă trebuie să se schimbe Europa, atunci trebuie să se schimbe şi Ursula von der Leyen"
  • Ursula von der Leyen este acuzată că anunţă măsuri pentru "titluri solemne" şi de lipsă de comunicare cu liderii PPE
443 afișări
Imaginea articolului Ursula von der Leyen, criticată pentru planurile ecologice radicale, pe fondul unor dispute politice

Ursula von der Leyen, criticată pentru planurile ecologice radicale, pe fondul unor dispute politice

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a atras critici dure în cadrul formaţiunii germane Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi în Partidul Popular European (PPE), din cauza acţiunilor ecologice radicale, pe fondul unor dispute politice.

Principalele critici vin din partea eurodeputatului german Dennis Radtke, coleg de partid cu Ursula von der Leyen în Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta). "Dacă trebuie să se schimbe Europa, atunci trebuie să se schimbe şi Ursula von der Leyen", afirmă Dennis Radtke într-un editorial publicat în cotidianul german Die Welt.

"Preşedintele Comisiei Europene joacă un rol-cheie în privinţa evoluţiilor din cadrul Uniunii Europene, care se confruntă cu provocări majore. Totuşi, în aceste luni de mandat, a avut puţine contribuţii pentru îmbunătăţirea situaţiilor complicate (...). A demonstrat că nu a schimbat nimic din stilul politic de la Berlin: titluri spontane şi/sau solemne, pentru exterior, comunicare greşită sau deficitară, prin ignorarea ideilor propriei familii politice", acuză eurodeputatul Dennis Radtke.

Politicianul german admite că sunt necesare proiecte precum Acordul ecologic european (Green Deal), însă critică măsurile ecologice radicale, adoptate fără a se ţine cont de proiectele creştin-democrate şi de situaţia socială şi economică. "Aplicarea unui astfel de proiect al secolului necesită şi spirit de leadership, precum şi instinct politic, care deocamdată lipsesc. Mi-aş fi dorit ca atunci când se discută de astfel de obiective spectaculoase, să fie abordate şi temerile existenţiale ale angajaţilor din industrie, ale companiilor şi fermierilor", subliniază eurodeputatul Dennis Radtke, în publicaţia Die Welt.

Într-o declaraţie pentru site-ul Politico.eu, eurodeputatul Dennis Radtke şi-a menţinut criticile. "Analizaţi mai atent doctrina PPE. Unde sunt proiectele PPE din campania electorală pentru europarlamentare? Ea aplică o agendă pur ecologică; eu nu mă opun, dar trebuie să fie un echilibru între agenda ecologică şi agenda PPE. Sunt foarte nemulţumit de această situaţie", a subliniat Radke.

Ursula von der Leyen a pledat recent pentru reducerea emisiilor poluante cu cel puţin 55% până în 2030, însă alţi politicieni europeni nu sunt atât de entuziasmaţi în legătură cu acest obiectiv.

Alţi eurodeputaţi admit că Dennis Radke poate a fost prea dur în abordare, dar atrag atenţia că opiniile critice despre Ursula von der Leyen sunt împărtăşite de alţi politicieni, în principal din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU, Germania), Partidului Popular (Spania) şi Forza Italia (Italia). Un membru de rang înalt din cadrul PPE a declarat: "Este vorba de un apel la trezire. Mergem prea departe cu entuziasmul proecologic".

Un oficial din cadrul Comisiei Europene a respins criticile referitoare la lipsa de comunicare a Ursulei von der Leyen cu liderii PPE şi ai formaţiunii Uniunea Creştin-Democrată - Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU). Ursula von der Leyen "este în contact constant cu Manfred Weber", liderul grupului PPE din Parlamentul European, a declarat reprezentantul Comisiei Europene pentru site-ul Politico.eu.

Tensiunile provin probabil şi în contextul în care Manfred Weber, care a fost liderul listei electorale a PPE în scrutinul europarlamentar din 2019, nu a fost ales preşedinte al Comisiei Europene, deşi PPE a câştigat alegerile. Ursula von der Leyen, care a fost ministrul german al Apărării şi este unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă ca soluţie de compromis a liderilor statelor UE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici