Văduva lui Yasser Arafat, audiată în septembrie în ancheta privind posibila asasinare a soţului ei

Judecătorii de instrucţie însărcinaţi cu anchetarea morţii lui Yasser Arafat, în 2004, au audiat-o la mijlocul lui septembrie pe văduva sa, care suspectează o otrăvire cu poloniu, au anunţat miercuri surse apropiate dosarului.

114 afișări
Imaginea articolului Văduva lui Yasser Arafat, audiată în septembrie în ancheta privind posibila asasinare a soţului ei

Yasser Arafat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Suha Arafat, care locuieşte în Malta, s-a dus la Nanterre, în apropiere de Paris, pentru o "audiere de confirmare" a plângerii sale depusă la 31 iulie, în care s-a constituit ca parte civilă, a precizat sursa citată.

Anchetatorii francezi însărcinaţi cu elucidarea morţii liderului istoric palestinian Yasser Arafat se vor duce la Ramallah (Cisiordania), unde este înmormântat acesta, la 26 noiembrie, a anunţat luni pentru AFP o altă sursă.

Potrivit sursei apropiate dosarului, citată sub acoperirea anonimatului, "accesul la osemintele lui Arafat pentru a preleva mostre în scopul analizării lor va lua timp, probabil câteva săptămâni, chiar o lună".

"Sosirea echipei laboratorului elveţian va coincide cu cea a anchetatorilor francezi", potrivit aceleiaşi surse, referindu-se la experţi ai Institutul de Radiofizică al Centrului Spitalicesc Universitar din Lausanne, care a mai asigurat că "Autoritatea Palestiniană va oferi acestor echipe toate facilităţile pentru a stabili circumstanţele morţii preşedintelui Yasser Arafat".

Autoritatea Palestiniană a acceptat să ofere acces la mormântul lui Yasser Arafat pentru a preleva mostre de pe osemintele sale, potrivit declaraţiilor şefului comisiei palestiniene de anchetă, Tawfiq Tirawi, citat la 21 septembrie de AFP.

Nepotul lui Yasser Arafat şi preşedintele Fundaţiei Yasser Arafat, Nasser al-Qidwa, a afirmat cu o zi înainte pentru AFP că se opune prelevărilor, susţinând că un documentar difuzat pe postul arab de televiziune Al-Jazeera a "adus proba materială" că Israelul l-a otrăvit.

Ipoteza otrăvirii lui Yasser Arafat, care a murit la 11 noiembrie 2004 la Spitalul Militar francez Percy, în apropiere de Paris, nu a fost elucidată niciodată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici