Val de atentate în cartiere şiite din Bagdad, în cea mai sângeroasă zi din ultimele şase luni în Irak: Bilanţul, cel puţin 50 de morţi - surse

Un val de atentate cu maşină-capcană şi asasinate cu ţintă precisă a avut loc marţi dimineaţa în cartiere şiite din Bagdad, provocând moartea a cel puţin 50 de persoane şi rănirea altor 171, au anunţat surse medicale şi de securitate.

236 afișări
Imaginea articolului Val de atentate în cartiere şiite din Bagdad, în cea mai sângeroasă zi din ultimele şase luni în Irak: Bilanţul, cel puţin 50 de morţi - surse

Val de atentate în cartiere şiite din Bagdad: Cel puţin 12 morţi şi 56 de răniţi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 12:30: Bilanţul atentatelor antişiite din Bagdad se ridică la cel puţin 50 de morţi - surse

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise, iar alte 171 rănite, în valul de atentate care a vizat comunitatea şiită irakiană marţi, cu o zi înainte de marcarea a zece ani de la invazia ţării, se arată într-un nou bilanţ comunicat de către surse medicale şi din domeniul securităţii.

Cel puţin 20 de atentate şi mai multe asasinate ţintite au afectat mai ales Bagdadul şi periferia oraşului. Este vorba despre cea mai sângeroasă zi din ultimele şase luni în Irak.

Aceste şapte atacuri cu maşină-capcană şi două asasinate au loc cu o zi înainte de împlinirea a zece ani de la invadarea Irakului de către o coaliţie americano-britanică.

Atacurile au afectat în special bastionul şiit Sadr City, unde cel puţin o persoană a murit într-un atentat cu maşină-capcană, dar şi la Kazimiya, la nord de Bagdad, un cartier care are, de asemenea, majoritate şiită.

Aceste atentate nu au fost revendicate, dar insurgenţii sunniţi, între care Al-Qaida în Irak, vizează periodic comunitatea şiită şi forţele de securitate în speranţa că va destabiliza Guvernul şiit al lui Nuri al-Maliki.

În urma acestui nou val de atentate, poliţia şi armata, deja prezente pe străzile din Bagdad, şi-au intensificat controalele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici