Valdis Dombrovskis: Bulgaria şi Croaţia ar putea adera la zona euro în ianuarie 2024

  • Croaţia şi Bulgaria ar putea deveni membre ale zonei euro în ianuarie 2024
  • Valdis Dombrovskis: "Tradiţia este că moneda euro este introdusă în ianuarie, ceea ce ne conduce la data de 1 ianuarie 2024"
  • BCE a anunţat vineri că Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriile pentru etapa finală înainte de aderarea la uniunea monetară
348 afișări
Imaginea articolului Valdis Dombrovskis: Bulgaria şi Croaţia ar putea adera la zona euro în ianuarie 2024

Sursa FOTO: Profimedia

Bulgaria şi Croaţia ar putea adera la zona euro în ianuarie 2024, a anunţat marţi seară Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice.

Bulgaria şi Croaţia s-au alăturat săptămâna trecută Mecanismului European al Ratelor de Schimb (ERM-2), sistemul care pregăteşte admiterea în zona euro, urmând să fie monitorizate cel puţin doi ani pentru a se observa dacă îndeplinesc criteriile Tratatului Maastricht.

Bulgaria şi Croaţia ar putea fi pregătite în 2023, dar "tradiţia este că moneda euro este introdusă în ianuarie, ceea ce ne conduce la data de 1 ianuarie 2024", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, citat de agenţia Bloomberg.

"Apartenenţa la zona euro va conduce la creşterea încrederii investitorilor internaţionali, iar cele două ţări vor deveni mai atractive pentru investiţii", a subliniat oficialul UE.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat vineri că Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriile pentru etapa finală înainte de admiterea în uniunea monetară.

Valdis Dombrovskis a notat că planul extinderii uniunii monetare europene confirmă menţinerea interesului pentru euro, consolidând rolul internaţional al monedei europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici