Varallo, singurul oraş italian care a interzis purtarea vălului musulman integral

Oraşul Varallo Sesia din Piemont este singura localitate italiană unde portul vălului musulman integral este interzis, deşi nici unul dintre cei 8.000 de locuitori nu îşi aminteşte să fi văzut în zonă vreo femeie îmbrăcată în veşmintele tradiţionale islamice.

48 afișări
Imaginea articolului Varallo, singurul oraş italian care a interzis purtarea vălului musulman integral

Varallo, singurul oraş italian care a interzis purtarea vălului musulman integral (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primarul Gianluca Buonnano, în vârstă de 46 de ani, s-a asigurat însă că pe panourile amplasate la intrarea şi ieşirea din oraş scrie "da pentru hijab" (văl islamic), alături de "nu pentru burka, niqab şi burkini".

Pe panourile de la intrarea în oraş sunt afişate şi inscripţii care interzic prezenţa vânzătorilor ambulanţi, dar şi a cerşetorilor, iar Buonnano afirmă că a determinat să plece din oraş africani, români sau romi care au încălcat aceste reguli.

Liga Nordului, din care face parte Buonnano, a depus în octombrie un proiect de lege pentru interzicerea vălului islamic, însă Parlamentul nu pare să considere propunerea drept prioritară.

Decizia adoptată la Varallo Sesia prevede pedepse de până la doi ani de închisoare şi o amendă maximă de 2.000 de euro pentru femeile care, "din cauza apartenenţei religioase fac dificilă sau imposibilă identificarea", fără a se referi direct la burka, veşmântul tradiţional islamic.

După interzicerea "burkini", un costum de baie întreg, la piscină şi în zona cursurilor de apă, primarul din Varallo a făcut un nou pas, interzicând, la începutul lunii ianuarie, şi portul veşmântului tradiţional islamic. "Nu am luat decizia deoarece am văzut o femeie purtând burka; am făcut-o cu titlu preventiv şi pentru a transmite clar că există reguli", a spus el.

Dar el susţine că nu este rasist, precizând că a acordat "numeroase ajutoare străinilor, care reprezintă jumătate din bugetul de ajutor social" al oraşului.

Iniţiativa primarului din Varallo, chiar dacă este singulară, a provocat îngrijorarea membrilor comunităţii musulmane, printre care se numără şi directorul centrului cultural şi religios islamic din Milano.

"Portul vălului integral nu este prevăzut în Coran, este mai degrabă o tradiţie în unele ţări, cum este Arabia Saudită, însă dacă o femeie vrea să facă baie la piscină ascunzându-şi trupul, nu văd de ce acest lucru ar deranja", apreciază Mahmoud Asfa.

El a avertizat că există riscul ca "această politică de interdicţii să sfârşească prin restrângerea libertăţilor musulmanilor", apreciind însă că actuala Constituţie italiană este "foarte bine făcută", iar singurul lucru de care mai au nevoie cei 100.000 de musulmani din Milano este autorizaţia de construire a unei moschei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici