Vaticanul i-a sprijinit pe evrei "pe ascuns şi în mod discret" în timpul Holocaustului

Vaticanul i-a ajutat pe evrei "adesea pe ascuns şi în mod discret" în timpul celui de-al doilea război mondial, a declarat duminică Papa Benedict al XVI-lea, în vizită la sinagoga din Roma, în contextul în care Papa Pius al XII-lea este criticat că a păstrat tăcerea faţă de Holocaust.

111 afișări
Imaginea articolului Vaticanul i-a sprijinit pe evrei "pe ascuns şi în mod discret" în timpul Holocaustului

Vaticanul i-a sprijinit pe evrei "pe ascuns şi în mod discret" în timpul Holocaustului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În acest loc, cum să nu ne aducem aminte de evreii din Roma care au fost fugăriţi din locuinţele lor, în faţa acestor ziduri (...) şi au fost ucişi la Auschwitz?

Cum este posibil să le uităm figurile, numele, lacrimile, deznădejdea bărbaţilor, a femeilor şi copiilor?", a spus Papa.

"Din păcate, mulţi rămân indiferenţi, dar mulţi, inclusiv din rândul catolicilor italieni, susţinuţi de credinţa şi învăţătura creştine, reacţionează cu curaj, deschizându-şi braţele pentru a-i ajuta pe evreii urmăriţi şi care fug, riscându-şi propria viaţă. Merită recunoştinţă veşnică", a adăugat el, în aplauzele audienţei.

"Chiar şi Sediul apostolic (Vatican - n.red.) a desfăşurat o acţiune de salvare, adesea ascunsă şi discretă", a continuat el, fără a genera de această dată reacţii din partea celor prezenţi în sinagogă.

"Memoria acestor evenimente trebuie să ne facă să întărim legăturile care ne unesc pentru a fi mai înţelegători, mai respectuoşi şi mai primitori", a adăugat Papa.

Vizita lui Benedict al XVI-lea la sinagoga din Roma, prima după cea istorică a lui Ioan Paul al II-lea în 1986, a generat o polemică la nivelul comunităţii evreieşti, din cauza deciziei recente a lui Benedict al XVI-lea de a continua procesul de beatificare a lui Pius al XII-lea, îngheţat de mai multe decenii.

Pius al XII-lea este acuzat că ar fi păstrat tăcerea în timpul Holocaustului, în contextul în care peste o mie de evrei din Roma au fost deportaţi, arestaţi într-un ghetou situat la câteva sute de metri de Vatican, pe celălat mal al Tibrului.

Biserica Catolică a afirmat tot timpul că Papa Pius al XII-lea a contribuit la ajutarea evreilor, ascunşi în instituţii religioase, şi a păstrat tăcerea pentru a-i apăra.

La sosirea Papei în sinagogă, liderul comunităţii evreilor din Roma i-a solicitat în mod solemn să deschidă arhivele Vaticanului aferente acestei perioade.

"Tăcerea lui Pius al XII-lea în faţa Holocaustului continuă să fie dureroasă şi reprezintă o ocazie ratată", a declarat Riccardo Pacifici în faţa Papei. "Poate că nu a oprit trenurile morţii, însă a transmis un semnal, un cuvânt de extremă încurajare, de solidaritate umană pentru fraţii noştri duşi către Auschwitz", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici