Vaticanul inaugurează prima sa instalaţie de energie solară (Galerie Foto)

Statul Vatican a inaugurat miercuri prima instalaţie de energie solară, amplasată pe acoperişul modernei săli Paul al VI-lea, situate în apropiere bazilicii Sfântul Petru.

22 afișări
Imaginea articolului Vaticanul inaugurează prima sa instalaţie de energie solară (Galerie Foto)

Vaticanul inaugurează prima sa instalaţie de energie solară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele 2.400 de panouri solare amplasate pe acoperişul sălii de 5.000 de metri pătraţi permit furnizarea a 300 de megawaţi pe an, cu puncte de vârf de 221 de kilowaţi pe oră, potrivit Vaticanului.

Energia produsă va servi necesităţilor sălii, care găzduieşte periodic audienţele generale ale Papei, precum şi congrese sau concerte, şi pe cele ale celor două clădiri vecine. Aceasta va permite economisirea echivalentului a 80 de tone de petrol pe an.

Vezi aici galerie foto cu panourile solare de la Vatican

Vaticanul dezvoltă şi alte proiecte de energie proprie pe cele 44 de hectare de teren ale sale, între care o instalaţie de încălzire solară în "zona industrială", care reuneşte serviciile tehnice ale micului stat.

Mauro Villarini, inginerul responsabil de proiect, a menţionat, în august, recurgerea la energie eoliană, la biomasă sau lemn.

Obiectivul este de a produce energie regenerabilă în proporţie de 20 la sută din necesităţi, până în 2020. Acest obiectiv corespunde celui fixat de Uniunea Europeană pentru statele membre.

Vaticanul este implicat, din vara lui 2007, în plantarea unei păduri în Ungaria, administrată, în numele său, de o companie americano-ungară Planktos-Klimafa.

Această acţiune de reîmpădurire este destinată plasării a statelor neutre în primele rânduri în materie de emisii de dioxid de carbon.

Potrivit protocolului de la Kyoto, un stat poate obţine credite pentru emisiile de gaz cu efect de seră investind în ecologie în alte ţări.

Tema ecologiei este adeseori prezentă în intervenţiile Papei Benedict al XVI-lea. În timpul vizitei sale în Austria, el a cerut "trezirea conştiinţelor" pentru a răspunde unei "mari provocări" reprezentate de protejarea mediului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici