Vezi aici declaraţiile preşedintelui american Richard Nixon despre evrei, afroamericani, irlandezi şi italieni

Fostul preşedinte american Richard Nixon a făcut comentarii depreciative despre evrei, afroamericani, irlandezi şi italieni, potrivit unor înregistrări audio ale Casei Albe dezvăluite recent şi din care New York Times a publicat extrase sâmbătă.

223 afișări
Imaginea articolului Vezi aici declaraţiile preşedintelui american Richard Nixon despre evrei, afroamericani, irlandezi şi italieni

Vezi aici declaraţiile preşedintelui american Richard Nixon despre evrei, afroamericani, irlandezi şi italieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Evreii au anumite caracteristici", susţinea Nixon, care a fost preşedinte în perioada 1968-1974, în timpul unei discuţii cu un consilier în 1973. Această discuţie figurează în cele 265 de ore de înregistrări publicate online de Biblioteca prezidenţială Richard Nixon în California.

"Evreii au o personalitate foarte agresivă, corosivă şi respingătoare", declara preşedintele american din acea perioadă, făcând o distincţie între evreii israelieni - pe care îi admira - şi evreii americani.

"Irlandezii au anumite... De exemplu, irlandezii nu pot să bea alcool. Ceea ce trebuie să reţineţi întotdeauna în ceea ce îi priveşte pe irlandezi este că devin răi (când beau alcool, n.red.). Practic toţi irlandezii pe care i-am cunoscut se comportă urât când beau. În special irlandezii adevăraţi", susţinea Richard Nixon.

"Italienii, desigur, ei nu au capul bine fixat pe umeri. Sunt oameni minunaţi, dar...", a comentat preşedintele, fără să îşi termine fraza.

În legătură cu afro-americanii, Nixon s-a declarat în dezacord cu opiniile secretarului său de Stat, William Rogers. Potrivit acestuia, Rogers "are un fel de slăbiciune pentru problema negrilor". "El spune că aceştia sunt pe cale să facă progrese şi că, în definitiv, ei vor face ţara noastră mai puternică pentru că sunt puternici fizic şi că unii dintre ei sunt inteligenţi, şi aşa mai departe", potrivit lui Nixon.

"Eu cred că are dreptate dacă ne referim la o perioadă de 500 de ani. Dar cred că este fals dacă ne referim la 50 de ani", a adăugat el.

Nixon a continuat să facă afirmaţii oarecum confuze, sugerând că se pronunţă pentru o îmbunătăţire genetică a rasei negre printr-un amestec de rase. "Doar asta va funcţiona", susţinea el.

Henry Kissinger, în acea perioadă consilier pentru Securitate Naţională al lui Nixon, respinge în timpul unei conversaţii apelurile făcute Washingtonului de a cere autorităţilor sovietice să permită evreilor să emigreze pentru a scăpa de persecuţii.

"Emigrarea evreilor din Uniunea Sovietică nu este un obiectiv al politicii externe americane. Şi dacă ei îi trimit pe evrei în camere de gazare în Uniunea Sovietică, aceasta nu este o problemă americană. Poate că este o problemă umanitară", afirma Kissinger.

"Ştiu. Nu putem arunca lumea în aer pentru asta", a răspuns Nixon.

Ales în 1968, apoi reales în 1972, Richard Nixon a fost constrâns să demisioneze în 1974, din cauza scandalului de spionaj politic Watergate. El a murit în 1994.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici