Viaţa de ofiţer sub acoperire - un continuu test de forţă psihologică şi abilitate în disimulare

Viaţa de ofiţer sub acoperire este un continuu test de forţă psihologică şi abilitate în disimulare, de multe ori această activitate ducând agenţii la traume sau chiar la moarte, scrie jurnalistul Michael Savage, pentru The Independent.

2904 afișări
Imaginea articolului Viaţa de ofiţer sub acoperire - un continuu test de forţă psihologică şi abilitate în disimulare

Viaţa de ofiţer sub acoperire - un continuu test de forţă psihologică şi abilitate în disimulare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotidianul tratează, într-un reportaj, cazurile unor foşti ofiţeri britanici sub acoperire şi modul în care munca lor le-a afectat viaţa.

Mark Kennedy a pozat drept activist pentru protecţia mediului timp de şapte ani, timp în care a spionat mişcarea de protest din Marea Britanie pentru Scotland Yard.

Ajuns la capătul carierei, bărbatul care şi-a elaborat o credibilă viaţă dublă drept Mark "Flash" Stone îşi cere iertare faţă de activiştii care l-au considerat coleg şi prieten, avertizându-i că el nu este singurul agent care i-a spionat.

Un alt caz impresionant este Edward Chapman, dublu agent în timpul războiului, care a devenit atât de iubit de germani încât este singurul britanic care a primit distincţia "Crucea de Fier".

Mare parte din aceşti ofiţeri, inclusiv Kennedy, au avut de-a face însă cu imense tulburări psihologice.

David Corbett a lucrat drept agent sub acoperire în bandele infracţionale din Marea Britanie, iar munca lui a dus la zeci de arestări şi condamnări. Presiunea, însă, l-a condus la alcoolism şi violenţă, ajungând să îşi devasteze propria casă.

"Oamenii vorbesc despre a duce o viaţă dublă. De fapt, trăiam trei vieţi. Am pierdut contactul cu adevăratul David Corbett", a spus ofiţerul după ce s-a retras din meserie, reuşind într-un final să-şi vindece şi afecţiunea psihologică.

În ceea ce priveşte oamenii pe care autorităţile îi trimit să lucreze sub acoperire, acestea preferă persoane care nu au o personalitate evidentă şi care se pot acomoda mai uşor într-o anumită poziţie.

Decizia de a folosi ofiţeri maleabili are baza în experienţe nefaste, precum cea a lui Edward Chapman, care anterior fusese un hoţ. Şefii lui şi-au dat seama că nu îl pot controla, acesta obişnuind să cheltuie foarte mult în baruri şi neavând nicio problemă să spună oamenilor de unde are bani. El nu a mai fost niciodată folosit de serviciile secrete după singura sa misiune în Germania şi a fost, ulterior, pus sub acuzare pentru divulgarea secretelor de stat.

Alţi doi ofiţeri britanici au ajuns să fie ucişi pentru că s-au prezentat la o întâlnire între liderii unor grupări de traficanţi de droguri într-o maşină Ford Mondeo, în loc de un autoturism luxos.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici