- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (11.12.2024, 10:18)
- Rafael Hekman
Victimele atacurilor chimice din Siria cer redeschiderea investigaţiilor
Supravieţuitorii atacului chimic din Douma, Siria, din 2018, cer redeschiderea investigaţiilor internaţionale pentru a dezvălui adevărul despre evenimentele care au dus la moartea a zeci de persoane, majoritatea femei şi copii.
Urmărește
346 afișări
Victimele atacurilor chimice din Siria cer redeschiderea investigaţiilor
Tawfiq Diam, un locuitor din Douma, şi-a pierdut soţia şi cei patru copii – Joudy, Mohammed, Ali şi Qamar – în atacul din 7 aprilie 2018. „Am auzit o explozie, iar oamenii strigau pe stradă 'chimicale, chimicale'. Mi-am văzut copiii sufocându-se, cu spumă galbenă ieşindu-le din gură. Nu puteau respira”, povesteşte Tawfiq, într-un reportaj realizat de BBC.
Raportul OPCW confirmă folosirea clorului
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a confirmat în 2019 că un elicopter al forţelor aeriene siriene a lansat doi cilindri cu clor concentrat asupra unor clădiri rezidenţiale din Douma. Potrivit OPCW, cel puţin 43 de persoane au fost ucise, însă localnicii susţin că bilanţul real este mult mai mare.
Presiuni şi mărturii falsificate
Khalid Naseer, care şi-a pierdut soţia însărcinată, doi copii mici şi viitorul copil, susţine că mărturiile colectate în timpul investigaţiilor OPCW nu au fost corecte. Această afirmaţie este susţinută şi de Abdul Rahman Hijazi, un martor care a fost forţat să prezinte versiunea regimului. „M-au ameninţat că îmi vor face rău familiei dacă nu declar că moartea victimelor a fost cauzată de praf, nu de chimicale,” a spus Abdul Rahman.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Una dintre „perlele” turismului românesc este la pământ. Care sunt soluţiile să salvăm una dintre cele mai vânate destinaţii din România
-
Netanyahu anunţă că încetarea focului este amânată până la primirea listei ostaticilor eliberaţi
-
Războiul din Ucraina, ziua 1061. Merkel subliniază importanţa NATO în sprijinirea Ucrainei şi face apel la solidaritate transatlantică / Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit / Forţele ucrainene lovesc o fabrică ocupată de ruşi după retragere în Ciasiv Iar
„Vrem adevărul şi justiţie”
Locuitorii Doumei, precum Khalid şi Tawfiq, cer deshumarea mormintelor comune pentru a oferi familiilor lor o înmormântare demnă. „Obişnuiam să trec pe lângă acest loc şi să mă gândesc la familia mea. Era prea periculos să vin aici,” spune Tawfiq, arătând spre un morman de pământ unde crede că se află rămăşiţele rudelor sale.
„Nu pot dormi noaptea. Vrem adevărul, vrem justiţie pentru toţi părinţii care şi-au pierdut copiii,” adaugă Abdul Rahman.
Contextul atacurilor chimice în Siria
Atacul din Douma nu a fost un incident izolat. Între 2013 şi 2018, Human Rights Watch a documentat cel puţin 85 de atacuri chimice în Siria, majoritatea atribuite guvernului condus de Bashar al-Assad.
În 2013, rachete cu sarin au ucis sute de oameni în suburbii din Ghouta.
Regimul lui Assad neagă folosirea armelor chimice, iar aliatul său, Rusia, susţine că atacul din Douma a fost „înscenat”. Cu toate acestea, dovezile colectate de OPCW şi relatările supravieţuitorilor conturează o imagine clară a atrocităţilor comise.
Locuitorii Doumei cer o nouă anchetă internaţională care să dezvăluie adevărul şi să facă dreptate victimelor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Acordul de încetare a focului în Gaza, programat la 08:30, a fost întârziat. Hamas nu a transmis numele femeilor care trebuie eliberate, din „motive tehnice”
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TikTok a devenit inaccesibil în SUA cu câteva ore înainte ca legea adoptată să intre în vigoare. Ce le-a transmis compania utilizatorilor
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:00
Israelul continuă atacurile în Gaza. Hamas nu a furnizat la timp lista ostaticilor
-
astăzi, 08:43
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1061. Merkel subliniază importanţa NATO în sprijinirea Ucrainei şi face apel la solidaritate transatlantică / Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit / Forţele ucrainene lovesc o fabrică ocupată de ruşi după retragere în Ciasiv Iar