Victimele atentatului de la Nisa sau rude ale lor vor să depună plângere împotriva statului

Unele dintre persoanele rănite în atentatul de la Nisa sau care au pierdut apropiaţi intenţionează să depună plângere împotriva statului francez şi a oraşului Nisa, informează site-ul publicaţiei Le Figaro.

1670 afișări
Imaginea articolului Victimele atentatului de la Nisa sau rude ale lor vor să depună plângere împotriva statului

Victimele atentatului de la Nisa sau rude ale lor vor să depună plângere împotriva statului

Thierry, în vârstă de 53 de ani, care locuieşte în apropiere de Bulevardul "Promenade des Anglais" din Nisa, nu era acolo la momentului atacului, însă s-a rănit în timp ce se grăbea să o salveze partenera sa, pe fiica acesteia şi pe o prietenă.

"M-au chemat în lacrimi, camionul le atinsese uşor", povestea acesta.

"Pe data de 15 iulie, am mers la comisariatul Auvare pentru a depune o declaraţie (...) La final, poliţistul ne-a întrebat (...) dacă vrem să adăugăm ceva. Am spus că vom depune plângere de asemenea împotriva lui X şi împotriva tuturor persoanelor însărcinate cu garantarea securităţii, adică prefectul, primarul şi organizatorul festivităţilor, pentru greşeli în materie de siguranţă", a susţinut Thierry.

"Suntem în stare de urgenţă şi permitem să se întâmple un asemenea lucru? Sunt bunic, aproape că mi-am pierdut prietena (...) Nu înţeleg cum s-a putut întâmpla aşa ceva", a spus el.

Mai multe alte victime şi apropiaţi ai victimelor şi-au anunţat în presă intenţia de a depune plângere, de exemplu, Kamel Sahraoui, care şi-a pierdut fiica în vârstă de doi ani, nepotul şi mama, sau Tahar Mejri, care şi-a pierdut soţia şi fiul.

Unii avocaţi au afişat rezerve cu privire la acest demers. Laurent Denis-Peraldi afirmă că "nu i-ar sfătui" pe oameni să depună plângere împotriva statului.

"Este o aberaţie juridică ", a spus el. "Vă puteţi imagina complexitatea pentru a ajunge să demonstrezi greşeala oraşului sau a statului? În plus, nu poţi primi de două ori despăgubiri pentru acelaşi prejudiciu. Există deja un regim foarte favorabil care permite primirea de despăgubiri ca victimă a unui atentat", a subliniat avocatul.

Françoise Assus-Juttner, responsabil din cadrul Asociaţiei franceze a victimelor terorismului, susţine, la rândul său, că aceste plângeri nu ar duce la nimic.

"Cu siguranţă, victimele au dreptul să depună plângere împotriva statului, însă ca să obţină ce? Ele nu vor putea obţine nimic în plus faţă de ceea ce prevde deja Fondul de garanţii pentru victimele actelor terorsite sau ale altor infracţiuni", susţine el.

"Şi să ataci statul, care este el însuşi victima terorismului, nu este prea moral", a mai subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici