Victoria lui Obama sau a lui McCain depinde de rezultatele din câteva state americane

Victoria lui Barack Obama sau a lui John McCain în alegerile prezidenţiale din SUA va fi decisă de rezultatele din câteva state unde încă nu s-a conturat o majoritate clară.

20 afișări
Imaginea articolului Victoria lui Obama sau a lui McCain depinde de rezultatele din câteva state americane

Victoria lui Obama sau a lui McCain depinde de rezultatele din câteva state americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru a deveni preşedinte, unul dintre candidaţi trebuie să obţină susţinerea a 270 de mari electori din totalul de 538.

Fiecare din cele 50 de state americane dispune de un număr de electori egal cu reprezentanţii pe care îi are în Congres. Districtul Columbia, care nu are reprezentanţi în Congres, are trei mari electori.

Toate statele în afară de Maine şi Nebraska atribuie toţi marii electori candidatului clasat pe primul loc.

- Florida (27 de mari electori). În 2000, statul Florida a decis rezultatul alegerilor prezidenţiale. Rezultatele au fost contestate şi s-a decis renumărarea, iar George W. Bush avea doar 537 de voturi în plus faţă de adversarul său Al Gore. În prezent, potrivit site-ului RealClearPolitics (RCP), cei doi candidaţi sunt aproape la egalitate în privinţa intenţiilor de vot, Obama având un uşor avantaj.

- Pennsylvania (21 de mari electori). În acest stat, alegerile au fost câştigate de John Kerry în 2004. Republicanii speră însă să obţină majoritatea în acest stat, deşi Obama are un avans de peste zece puncte, potrivit RCP.

- Ohio (20 de mari electori). În 2004, Bush l-a devansat pe John Kerry cu circa 120.000 de voturi. Niciun republican nu a câştigat vreodată alegerile fără a obţine o victorie în Ohio. Obama are un avans de şase puncte în acest stat.

- Missouri (11 mari electori). Acest stat a decis rezultatul tuturor alegerilor prezidenţiale din secolul trecut, cu excepţia celor din 1956, 2000 şi 2004. În prezent, cei doi candidaţi sunt aproape la egalitate, Barack Obama având un uşor avantaj.

- Colorado (9 mari electori). În 2004, Bush a câştigat scrutinul în acest stat cu un avans de cinci procente, dar, de data aceasta, electoratul din Colorado, care numără o importantă comunitate hispanică, pare să îl susţină pe Obama, acesta înregistrând un avans de şase puncte în faţa contracandidatului său republican.

- New Mexico (5 mari electori). Alegătorii din acest stat au votat pentru Al Gore în 2000, dar l-au ales pe Bush în 2004, cu o diferenţă infimă. Hispanicii reprezintă majoritatea populaţiei acestui stat, iar votul lor, favorabil lui Obama, va fi decisiv.

- Virginia (13 mari electori). Niciun candidat democrat la alegerile prezidenţiale nu a câştigat în acest stat din 1964. Totuşi, în Virginia, tendinţa manifestată de cetăţeni la ultimele alegeri este de a vota din ce în ce mai mult cu democraţii. Guvernatorul este democrat, unul dintre cei doi senatori este democrat, iar celălalt loc deţinut de un republican ar urma să îi revină tot unui democrat la 4 noiembrie. RCP îl creditează pe Obama cu un avans de şapte puncte în acest stat.

Printre celelalte state în care Bush a câştigat alegerile în 2004 şi unde, potrivit RCP, Obama este creditat cu un uşor avans, se numără Nevada (5 mari electori), North Carolina (15 mari electori) şi Iowa (7 mari electori).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici