VIDEO Un an de la explozia din Beirut. Mii de oameni protestează în apropierea portului

  • În data de 4 august 2020, o explozie masivă s-a produs în portul din Beirut.
  • În urma exploziei, 200 de persoane au murit, iar 6.000 au fost rănite.
  • Mii de oameni protestează, astăzi, la un an de la explozie, în apropierea portului din Beirut.
1198 afișări
Imaginea articolului VIDEO Un an de la explozia din Beirut. Mii de oameni protestează în apropierea portului

Un an de la explozia din Beirut

O explozie de proporţii s-a produs, pe 4 august 2020, în portul din Beirut, când 2.750 de tone de nitrat de amoniu, depozitate impropriu, au luat foc.

În urma exploziei, 200 de persoane au murit, 6.000 au fost rănite, iar oraşul a fost distrus.

La un an de la tragedia din portul Beirut, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a cere dreptate, în apropierea locului unde s-a produs explozia.

În contextul protestelor, Crucea Roşie libaneză anunţă că a transportat nouă răniţi din centrul oraşului la spitale din Capitală şi a tratat 50 de persoane pe loc. La sol, armata şi echipa de intervenţie continuă să împingă cu forţa manifestanţii spre Mar Mikhaël, autostrada Charles Hélou.

Presa libaneză scrie că în zonele în care se desfăşoare proteste a fost oprit internetul.

CITEŞTE ŞI: INTERVIU Un an de la explozia din portul Beirut. Despre situaţia socio-politică din Liban, cu analistul de politică externă, Răzvan Munteanu

Explozia din Beirut şi efectele ei

Explozia s-a produs pe 4 august 2020, în jurul orei 18:00 (15:00 în Liban). Cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu, care au luat foc şi au dus la producerea exploziei, au fost depozitate impropriu în port timp de şase ani.

Cercetătorii, care au analizat propagarea undei de şoc a exploziei, au ajuns la concluzia că aceasta a fost asemănătoare cu detonarea a minimum 500 şi până la 1.100 de tone de TNT. Astfel, explozia din Beirut este una dintre cele mai puternice explozii non-nucleare din istorie.  

Guvernatorul Marwan Abboud a spus că scena i-a amintit de bombardamentele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki. „În viaţa mea nu am văzut aşa ceva. E o catastrofă naţională”, a spus Marwan Abboud.

Explozia s-a produs într-un moment în care ţara se afla deja într-o criză economică profundă, care a fost adâncită şi mai mult de evenimentul tragic. Peste 80% din grânele ţării era depozitate în silozurile din port, iar în urma exploziei acestea au fost contaminate.

Mai mult, zeci de mii de oameni şi-au pierdut sursa de venit, în urma exploziei, potrivit Agenţiei umanitare a Organizaţiei Naţiunilor Unite, OCHA.

La cinci zile de la explozie, pe 10 august 2020, toţi membrii Guvernului din Liban au demisionat, în contextul intensificării presiunilor internaţionale.

„Întregul Cabinet a demisionat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Hamad Hassan, după şedinţa de guvern care a avut loc luni după-amiază, 10 august 2020.

Niciun vinovat nu a fost prezentat instanţei de judecată după dezastrul din port.

La un an de la explozie, Libanul se confruntă cu o criză economică şi socială masivă. La sfârşitul lunii iulie, preşedintele Libanului, Michel Aoun, l-a desemnat pe Najib Mikati în funcţia de prim-ministru, într-o încercare de a depăşi impasul politic de la Beirut.

Conferinţa donatorilor, la un an de la explozie

Naţiunile Unite estimează că populaţia Libanului are necesităţi în valoare de 294 de milioane de euro, la un an de la explozie. În urma primelor două conferinţe ale donatorilor, au fost colectate fonduri de 280 de milioane de euro.

Franţa a anunţat că va oferi Libanului 100 de milioane de euro şi 500.000 de doze de vaccin anti-COVID, în timp ce SUA a anunţat că oferă fonduri în valoare de aproape 84,4 milioane de euro. Ambele ţări au cerut, în schimb, instalarea rapidă a unui guvern în Liban, aplicarea reformelor structurale şi combaterea corupţiei.

„Niciun ajutor nu va fi vreodată suficient, dacă liderii politici din Liban nu-şi asumă angajamentul dificil, dar necesar de a reforma economia şi de a combate corupţia. Aceste lucruri sunt esenţiale şi trebuie începute acum”, a spus Joe Biden.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici