Vietnamul ridică relaţia cu SUA la nivelul celei cu China. Biden a semnat la Hanoi parteneriatul strategic ce vine ca urmare a mai mulţi ani de lobby din partea Washingtonului

  • Administraţia de la Hanoi a ridicat relaţiile cu Washingtonul la cel mai înalt nivel, de parteneriat strategic, punând SUA la acelaşi nivel cu China.
  • Statele Unite au semnat duminică un "parteneriat strategic cuprinzător" cu această ţară din Asia de Sud-Est.
  • Preşedintele Joe Biden s-a deplasat personal la Hanoi pentru a semna acest parteneriat cu Vietanmul, o ţara comunistă şi fostul duşman în timpul Războiului Rece.
1645 afișări
Imaginea articolului Vietnamul ridică relaţia cu SUA la nivelul celei cu China. Biden a semnat la Hanoi parteneriatul strategic ce vine ca urmare a mai mulţi ani de lobby din partea Washingtonului

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Statele Unite au semnat duminică un "parteneriat strategic cuprinzător" cu această ţară din Asia de Sud-Est, după ce preşedintele Joe Biden a sosit la Hanoi de la New Delhi, unde a participat la summitul G20.

Statutul simbolic, dar important, al parteneriatului, care a avut loc după ani de discuţii, ridică SUA cu două trepte, până pe primul loc în ierarhia legăturilor bilaterale ale Vietnamului şi începe un nou capitol istoric în relaţiile dintre cele două ţări. Acest statut este unul rezervat doar Chinei, Rusiei, Indiei şi, începând de anul trecut, Coreei de Sud. Vietnamul a evitat mult timp această mutare de teamă că ar putea supăra Beijingul, informează Financial Times.

Nguyen Phu Trong, secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam, a declarat că parteneriatul cu SUA a crescut "cu paşi repezi", în timp ce Biden a declarat că "Vietnamul este o putere critică în lume şi un indicator în această regiune vitală".

Acest pas reprezintă "mai mult decât cuvinte", a declarat Jon Finer, consilierul adjunct pentru securitate naţională al SUA, care a anunţat parteneriatul strategic în timp ce Biden zbura spre Hanoi. "Într-un sistem precum Vietnamul, acesta este un semnal pentru întregul lor guvern, pentru întreaga lor birocraţie, cu privire la profunzimea cooperării şi alinierii cu o altă ţară".

SUA consideră că ţările în curs de dezvoltare din Asia sunt esenţiale pentru a contracara ambiţiile crescânde ale Chinei în Indo-Pacific. Vietnamul este considerat o naţiune din prima linie care se confruntă cu expansiunea Chinei în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul a făcut revendicări radicale de suveranitate, ceea ce a alarmat mulţi dintre vecinii săi.

Biden a renunţat la reuniunile la nivel înalt ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est şi ale Asiei de Est de la Jakarta, înainte de reuniunea G20, în favoarea călătoriei în Vietnam, în încercarea de a arăta importanţa pe care America o acordă relaţiei sale cu Hanoi.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici