Viktor Iuşcenko, încrezător că Ucraina va primi un "semnal pozitiv" la Bucureşti

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko s-a declarat încrezător marţi că ţara sa va obţine "un semnal pozitiv" în timpul summit-ului NATO de la Bucureşti, pentru a deveni candidat oficial la integrarea în Alianţă.

10 afișări
Imaginea articolului Viktor Iuşcenko, încrezător că Ucraina va primi un "semnal pozitiv" la Bucureşti

Viktor Iuşcenko, încrezător că Ucraina va primi un "semnal pozitiv" la Bucureşti

"Sunt convins că vom obţine un semnal pozitiv la Bucureşti", a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele american, la Kiev.

La rândul său, George W. Bush, sosit luni seara într-o vizită în Ucraina, a declarat că susţine ideea ce Ucraina şi Georgia să devină candidaţi oficiali pentru aderarea la NATO.

Întrebat despre măsurile care vor fi luate dacă Ucraina nu va obţine statutul de candidat oficial în cadrul summitului de la Bucureşti, Iuşcenko a răspuns: "Nu va exista nici un dacă. Va fi o victorie".

Ucraina este angajată într-un "dialog intens" cu NATO privind aderarea sa, cerând trecerea la o etapă următoare, Planul de Acţiuni pentru Aderare, ceea ce i-ar oferi statutul de candidat oficial la aderare.

SUA, Canada, statele baltice şi cea mai mare parte a foştilor sateliţi ai URSS sprijină ideea aderării imediate a Ucrainei şi Georgiei la MAP, dar circa zece alte state aliate, printre care şi Germania, sunt sceptice.

Populaţia ucraineană este de asemenea divizată privind o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţă, mai mult de jumătate declarându-se împotriva acestui proiect, potrivit sondajelor de opinie.

Rusia însă nu încetează să îşi reafirme ostilitatea faţă de extinderea NATO către frontierele sale. Aderarea Ucrainei la NATO va provoca o "criză profundă" între Kiev şi Moscova, a avertizat adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Grigori Karasin.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici