Viktor Orban, despre Centenar: Pentru noi nu e moment de sărbătoare. România modernă nu ştie de 100 de ani ce să facă cu cei peste un milion de maghiari

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a spus la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, judeţul Harghita, că Centenarul Marii Uniri nu este pentru maghiari un moment de sărbătoare.

19765 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban, despre Centenar: Pentru noi nu e moment de sărbătoare. România modernă nu ştie de 100 de ani ce să facă cu cei peste un milion de maghiari

Orban Viktor, la Băile Tuşnad, despre Centenarul Marii Uniri: Partea română să înţeleagă că pentru noi nu e moment de sărbătoare

”România a intrat în urmă cu o sută de ani în epoca modernă. Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment de sărbătoare, dar îi rugăm să ne înţeleagă că din punctul nostru de vedere nu avem ce sărbători”, a afirmat premierul ungar.

Discursul lui Orban Viktor a fost oprit de aplauzele celor prezenţi.

Apoi, premierul Ungariei a continuat spunând că ”România modernă nu ştie de 100 de ani ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”.

Cea de-a 29 ediţie a Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti de la Băile Tuşnad (Bálványos) se desfăşoară între 24 şi 29 iulie, evenimentul fiind organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, Consiliul Tineretului Maghiar din România şi CNMT.

Tomac: Iohannis şi Dragnea îl lasă pe Viktor Orban să se comporte ca şi cum ar fi premierul României

Eugen Tomac, liderul PMP, critică prezenţa la Băile Tuşnad a premierului ungar, Viktor Orban, şi spune că este revoltător faptul că preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PSD, Liviu Dragnea, îl lasă pe acesta să se comporte la Tuşnad ca şi cum ar fi premierul României.

"Isten éltessen, Románia!” În Anul Centenar, Viktor Orban sărbătoreşte nestingherit, la Băile Tuşnad, cele mai mari concesii făcute de România Ungariei în ultima sută de ani. Faptul că statul român nu este reprezentat la nivel înalt la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, pentru a pune limite discursului radical antiromânesc, confimă încă o dată modul nostru de a face politica externă: cu mâinile la spate. Profitând ca patriotismul a pierdut orice scaun de la Palatul Victoria, prim-ministrul Ungariei a reuşit, fără dificultăţi, să pună autorităţile române la treabă în slujba intereselor maghiare", scrie Eugen Tomac, pe Facebook.

Liderul PMP îi critică pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe Liviu Dragnea, preşedintele PSD pentru lipsa de reacţie.

"În acest context, consider că este revoltător faptul că preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PSD, Liviu Dragnea, îl lasă pe Viktor Orban să se comporte la Tuşnad ca şi cum ar fi, pentru câteva zile, prim-ministrul României. ( ... ) "Doar în ultimele luni, Liviu Dragnea a oferit pe tavă Budapestei, în schimbul susţinerii de către UDMR a actualei majorităţi parlamentare, avantaje la care statul maghiar nici nu visa. Vorbim de avantaje economice, cum ar fi antamarea de către România a vânzării gazelor din Marea Neagră către operatorul de transport gaze al statului maghiar, dar şi de avantaje culturale simbolice, cum ar fi înfiinţarea prin lege a unei unităţi de învăţământ în limba maghiară împotriva deciziilor autorităţilor locale sau ridicarea limbii maghiare, prin lege, la rang de limbă oficială în România" scrie Eugen Tomac.

Liderul PMP reaminteşte că partidul său a contestat la Curtea Constituţională înfiinţarea Liceului romano-catolic de la Târgu Mureş, precum şi Codul administrativ care impune obligativitatea folosirii limbii maghiare în administraţie. În primul caz, legea a fost declarată neconstituţională, în cel de-al doilea caz CCR urmează să se pronunţe.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici