Viktor Orban, mediator între NATO şi Rusia? Nu s-a întors cu mâna goală de la Moscova

Cu tensiunile dintre Vest şi Rusia în continuă creştere, premierul maghiar, Viktor Orban, a pornit către Moscova într-o „misiune de pace“, căutând să pozeze în mediator între cele două părţi şi să-şi pornească în acelaşi timp campania electorală pe plan local.

12567 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban, mediator între NATO şi Rusia? Nu s-a întors cu mâna goală de la Moscova

Sursa Foto-Wikipedia Commons

Şi nu s-a întors cu mâna goală de acolo.

Pe lângă exporturi şi investiţii reciproce, discuţiile dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi Orban s-au concentrat mai întâi asupra gazelor, care, în urma încheierii în 2021 a unui acord pe 15 ani cu gigantul rus Gazprom, sunt livrate acum către Ungaria la un ritm de 4,5 miliarde de metri cubi pe an via interconectorul sârbo-ungar şi Austria, scrie Euractiv.

Înaintea vizitei sale, Orban anunţase că va încerca să crească acest volum cu 1 miliard de metri cubi pe an. Putin a declarat că se aşteaptă ca decizia privitoare la cererea lui Orban să fie luată la începutul lunii aprilie, adăugând însă că creşterea respectivă „nu ar trebui să fie o problemă prea mare pentru noi“.

Referindu-se la stocurile în scădere din Europa, Putin a declarat că „va fi probabil o problemă pentru partenerii noştri din Europa şi anul viitor. Ungaria nu va avea nicio problemă pentru că ne vom înţelege cu privire la volume suplimentare“.

Mesajul: prietenii Rusiei vor primi gaze ieftine, în timp ce europenii vor fi în continuare prinşi în ghearele crizei energetice, arată Vlagyiszlav Maksimov de la Euractiv.

Relaţiile economice dintre Budapesta şi Moscova nu fac decât să se adâncească, iar partea centrală a cooperării dintre cele două ţări este legată de extinderea centralei nucleare Paks, construită cu gigantul rus Rosatom.

Proiectul de 12,5 miliarde de euro, pentru care statul rus a oferit un împrumut de 10 miliarde de euro, înregistrează în prezent întârzieri din cauza procesului de autorizare, însă Budapesta speră că va aduce beneficii dincolo de diversificarea energetică.

Orban a primit de asemenea un cadou surpriză din partea lui Putin: o linie de credit de 2 miliarde de dolari pentru construirea unei linii de transport feroviar de mărfuri, similară căii ferate Belgrad-Budapesta finanţată de China, de la graniţa ungaro-ucraineană la oraşul Gyor din vestul Ungariei.

În cadrul vizitei, premierul ungar a anunţat de asemenea că autorizarea vaccinului rusesc Sputnik Light este aproape finalizată şi a promis că Ungaria va achiziţiona vaccinul. Ungaria a fost una dintre puţinele ţări din UE care a utilizat primul vaccin Covid al Rusiei, Sputnik V, deşi acesta nu a fost aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Orban a discutat şi posibilitatea introducerii de zboruri directe către Budapesta din Ekaterinburg şi Kaliningrad.

Ungaria este „un partener important“ al Rusiei în Europa, a declarat preşedintele rus după cinci ore de discuţii cu premierul Orban, potrivit Hungary Today. În pofida pandemiei, comerţul bilateral a crescut cu 30% la 5,5 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, investiţiile de ambele părţi ridicându-se la 1 miliard de dolari, a precizat acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici