Violenţe la punctul de frontieră dintre Kosovo şi Serbia

Mai multe sute de veterani ai amatei sârbe, care protestează faţă de proclamarea independenţei Kosovo, au aruncat cu pietre în forţele de poliţie din Kosovo, la punctul de frontieră dintre Kosovo şi Serbia.

2 afișări
Imaginea articolului Violenţe la punctul de frontieră dintre Kosovo şi Serbia

Violenţe la punctul de frontieră dintre Kosovo şi Serbia (Sursa: Mediafax Foto)

Poliţia din Kosovo a fost susţinută de trupele cehe într-o intervenţie menită să contracareze demonstranţii, la punctul de frontieră Poarta 3, unde au fost incendiate cauciucuri, în aer formându-se un fum dens.

Trupele NATO de menţinere a păcii, KFOR, au fost mobilizate pentru a împiedica repetarea incidentelor de marţi, atunci când două puncte kosovare de la frontieră au fost distruse de către sârbi.

Manifestanţii, care aclamau "Kosovo este Serbia" s-au dispersat după o oră de protest, în urma căruia nimeni nu a fost rănit. "Acţiunile lor nu au fost destul de agresive ca să determine intervenţia noastră", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Kosovo. "Am suplimentat personalul la celelalte puncte de frontieră cu Serbia", a continuat el.

Veteranii din armata sârbă s-au reunit în oraşul sârbesc Kursumlija, la aproximativ 35 de kilometri nord de punctul de frontieră denumit de ei Merdare, ajungând la graniţă într-un convoi de autobuze.

Trupele NATO de menţinere a păcii, KFOR, au fost suplimentate din timp la punctul de frontieră, dispunând de vehicule blindate, dar şi de două vehicule de pompieri, pentru a stinge eventualele incendii asupra clădirilor temporare, aşa cum s-a întâmplat marţi.

Atacurile de marţi i-au surprins pe oficialii de frontieră ai ONU şi Kosovo, punctele de frontieră fiind distruse şi abandonate pentru câtvea ore, până când trupele KFOR americane, franceze şi daneze au preluat controlul.

Noul drapel al statului independent Kosovo nu a fost încă arborat la punctele de frontieră cu Serbia, care denunţă secesiunea Priştinei drept un gest ilegal şi care a rechemat ambasadorii din statele occidentale care au recunoscut statul Kosovo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici