Violenţele din Siria, prin ochii copiilor: "Aveam mâinile legate, îşi stingeau ţigările pe mine. Câinii mâncau din corpurile neînsufleţite"

O organizaţie internaţională pentru apărarea copiilor a avertizat marţi că numeroşi copii sirieni, martori ai crimelor, torturilor şi altor atrocităţi, sunt "traumatizaţi" de conflictul care afectează ţara de 18 luni.

986 afișări
Imaginea articolului Violenţele din Siria, prin ochii copiilor: "Aveam mâinile legate, îşi stingeau ţigările pe mine. Câinii mâncau din corpurile neînsufleţite"

Violenţele din Siria, prin ochii copiilor: "Aveam mâinile legate, îşi stingeau ţigările pe mine. Câinii mâncau din corpurile neînsufleţite" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia Save the children, cu sediul în Marea Britanie, a publicat "mărturiile şocante" pe care le-a înregistrat în tabăra de refugiaţi de la frontiera cu Siria şi care arată că numeroşi "copii au fost ţinta unor atacuri brutale, şi-au văzut murind părinţii, fraţii, surorile şi alţi copii sau au fost martorii sau chiar victimele torturii".

"Acte de violenţă înspăimântătoare sunt comise împotriva copiilor în Siria. Aceştia au nevoie de îngrijiri specializate pentru a încerca să depăşească aceste experienţe oribile", apreciază Jasmine Whitbread, lider al Save the Children International.

"Mărturiile lor ar trebui înregistrate pentru ca cei care au comis violenţe împotriva copiilor să dea socoteală", a adăugat ea.

Mărturiile copiilor sirieni şi ale părinţilor lor care au fugit de conflict au fost strânse sub titlul "Untold atrocities" ("Atrocităţi nespuse").

Un adolescent în vârstă de 14 ani, Hassan, povesteşte că a văzut "cadavre şi răniţi peste tot pe jos". "Am găsit mâini şi picioare de oameni unele peste altele. Câinii mâncau din corpurile neînsufleţite la două zile după masacru", a afirmat el, citat de organizaţie.

Khalid, în vârstă de 15 ani, povesteşte că a fost torturat în fosta sa şcoală, transformată în loc de detenţie şi tortură, unde a fost închis timp de zece zile, a fost privat de hrană, bătut, atârnat de încheieturi de tavan.

"Vedeţi aceste urme? Aveam mâinile legate cu o coardă de plastic. Erau legate foarte strâns. Erau copii cu mine în celulă, iar mâinile lor erau legate la fel", a povestit el. "Îşi stingeau ţigările pe mine, pe rând. Uitaţi-vă, uitaţi cicatricele".

Organizaţia neguvernamentală a cerut ONU să accelereze ancheta privind încălcarea drepturilor copilului în Siria.

Ea a afirmat că i s-a refuzat accesul pe teritoriul sirian, "dar majoritatea mărturiilor copiilor coroborează încălcări evocate de ONU şi de grupurile de apărare a drepturilor omului în ultimele luni".

Save the children oferă sprijin psihologic miilor de copii refugiaţi în ţările vecine Siriei, pentru a-i ajuta să îşi revină.

Observatorul sirian pentru drepturile omului, care se sprijină pe o reţea de militanţi activă pe tot teritoriul sirian, apreciază că cel puţin 29.000 de persoane au murit de la jumătatea lui martie 2011, când au început revoltele împotriva regimului lui Bashar al-Assad, şi până în prezent. Printre morţi se numără peste 2.000 de copii, potrivit OSDO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici