Vlad Plahotniuc a renunţat la funcţia de preşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Vlad Plahotniuc a renunţat la funcţia de preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, anunţând pe Facebook că Partidul Democrat este ţinut acum sub o presiune uriaşă, din cauza că unii şi-au greşit ţinta.

1409 afișări
Imaginea articolului Vlad Plahotniuc a renunţat la funcţia de preşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Vlad Plahotniuc a renunţat la funcţia de preşedinte al Partidului Democrat din Moldova

"PDM a făcut transferul de putere în mod paşnic, păstrându-se ordinea şi echilibrul în ţară, fără a expune cetăţenii la riscuri. Chiar dacă am avut obiecţii legate de modul în care s-a constituit noua alianţa şi de obiectivele ei, am considerat că diferendele politice nu trebuie lămurite din contul destabilizării ţării, cu atât mai mult că există soluţii politice pentru lămurirea lor şi nu trebuie ca cetăţenii să aibă de suferit. În ciuda acestei abordări constructive, Partidul Democrat este ţinut acum sub o presiune uriaşă, din cauza că unii şi-au greşit ţinta. Vor să se lupte cu mine, dar o fac cu partidul, ceea ce consider că nu este bine atât pentru PDM, cât şi pentru partidele pro europene din actuala alianţă", scrie Vlad Plahotniuc.

"Partidul Democrat a ajuns în opoziţie pentru că a luat decizia de a nu face alianţă cu un partid care încerca să impună o agendă străină ţării noastre, contrară intereselor cetăţenilor moldoveni. Dacă pentru asta trebuie să plătească politic, partidul trebuie să fie gata să-şi asume acest lucru şi să meargă înainte cu demnitate. Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă într-o situaţie care ar fi putut pune sub risc pe termen lung Republica Moldova şi pe cetăţenii ei.

Una este însă să plătească partidul preţul politic pentru decizia asta, alta este să existe abuzuri şi răfuieli împotriva oamenilor din partid şi a funcţionarilor din diferite instituţii ale statului, care nu au nici o afiliere cu partidul. Cine vrea să se răfuiască politic să o facă cu mine, îmi asum eu integral rolul de ţintă a abuzurilor de orice fel, dar să nu se războiască cu colegii din partid, cu colegii din fracţiunea parlamentară a partidului, care desigur, chiar dacă nu sunt la guvernare, au un rol foarte important în menţinerea stabilităţii, independenţei şi a vectorului euroatlantic de dezvoltare a ţării.

Ştiu, azi, unii sunt euforici, alţii sunt plini de resentimente şi dorinţa de răzbunare, acestea toate vor trece, dar problemele din ţară rămân şi trebuie rezolvate. O fracţiune a Partidului Democrat cu deputaţi şantajaţi şi presaţi, poate să devină o fracţiune vulnerabilă, lucru care ar putea fi chiar în defavoarea celor care astăzi comit aceste abuzuri şi presiuni politice.

Partidele pro europene din Parlament spun că au refuzat dialogul cu Partidul Democrat din cauza că au o problemă cu mine, eu fiind preşedintele partidului. Vreau să îndepărtez acest obstacol pentru viitor şi vin cu o decizie prin care să fie clar că Partidul Democrat nu este dependent de un singur om, nu este dependent de mine. Mi-am depus astăzi mandatul de preşedinte al partidului şi le-am propus colegilor să organizeze cât mai curând congresul partidului pentru a alege o nouă conducere şi a aproba un nou program politic. De asemenea, pentru a opri speculaţiile posibile, declar că am decis să nu mai candidez la acest congres pentru vreo funcţie în partid", mai scrie Pahotniuc.

Acesta spune că mandatul de deputat, pe care îl are, reprezintă voinţa poporului. "Nu doresc acest mandat pentru imunitate sau pentru altceva, este însă mandatul dat de oameni şi orice decizie pe această temă urmează să fie luată de mine împreună cu ei, este mandatul care aparţine cetăţenilor din Nisporeni, nu mie sau altcuiva", mai spune Plahotniuc.

În urmă cu o săptămână Plahotniuc spunea că decizia de a se retrage de la guvernare reprezintă o nouă etapă pentru PDM, urmând să formeze o opoziţie activă în timp ce se află în afara ţării.

Anterior, ministrul de Interne al Republicii Moldova, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Deutsche Welle, că vicepremierul rus, Dmitri Kozak, i-a confirmat că Vladimir Plahotniuc este dat în urmărire în Rusia şi va fi dat curând şi în urmărire internaţională.

În 15 iunie, Vlad Plahotniuc a părăsit ţara pentru câteva zile pentru a-şi întâlni familia, a anunţat formaţiunea prin intermediul unui comunicat. Biroul de presă al PDM nu a specificat în ce ţară a plecat Plahotniuc, însă Unimedia nota că acesta are doi copii care locuiesc în Elveţia, unde liderul PDM deţine şi o vilă, pe malul lacului Geneva.

Taguri:
plahotniuc,
moldova,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici