Vladimir Putin a efectuat o vizită-surpriză în Cecenia

Premierul rus, Vladimir Putin, a efectuat luni o vizită-surpriză în republica Cecenia din Caucaz, unde este activă o rebeliune islamistă şi separatistă, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului rus, Aleksandr Smirnov.

53 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin a efectuat o vizită-surpriză în Cecenia

Vladimir Putin a efectuat o vizită-surpriză în Cecenia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vladimir Putin s-a întâlnit cu preşedintele cecen controversat, Ramzan Kadîrov, cu care a discutat despre "problemele sociale, economice şi şomajul" din republică, a precizat el, fără a face referire la condiţiile de securitate din Cecenia.

Premierul rus s-a recules la mormântul tatălui lui Ramzan Kadîrov, fostul preşedinte cecen Ahmad Kadîrov, ucis în mai 2004 într-un atentat la Groznîi, capitala acestei republici, potrivit imaginilor difuzate de canalul rusesc de televiziune Rossia.

"Nu a trăit degeaba, nu şi-a dat viaţa degeaba", a afirmat, vizibil emoţionat, Vladimir Putin, apreciind că Ahmad Kadîrov a fost "un bărbat curajos şi talentat" care a "pus bazele păcii în Cecenia".

Deocamdată nu este disponibilă nicio altă informaţie, a declarat Smirnov, adăugând că este "o scurtă vizită de lucru", în contextul în care deplasările liderilor ruşi în Cecenia sunt rare.

Această vizită a lui Putin pare să fi fost ţinută secretă, oficialii ceceni de rang înalt declarând chiar că nici nu au fost informaţi.

"Nu deţin o astfel de informaţie", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cecene, Alvi Karimov.

Canalele ruseşti de televiziune au difuzat imagini cu Vladimir Putin, îmbrăcat cu bluză albă şi pantaloni negri, coborând din elicopter şi păşind alături de preşedintele cecen, înconjurat de militari în ţinută de camuflaj şi înarmaţi cu puşti automate.

În contextul în care "operaţiunea antiteroristă" în vigoare timp de aproape zece ani în Cecenia a fost încheiată în aprilie, violenţele între rebeliunea islamistă şi forţele de ordine ruseşti continuă. Două atentate sinucigaşe au fost comise vineri la Groznîi, provocând moartea a patru poliţişti.

Situaţia în materie de securitate în Caucaz s-a înrăutăţit mult în ultimele luni, mai ales în Daghestan şi Inguşetia, unde un alt atentat sinucigaş împotriva cartierului general al poliţiei s-a soldat, la 17 august, cu cel puţin 24 de morţi.

Pe de altă parte, Ramzan Kadîrov este din ce în ce mai criticat de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, după uciderea a doi militanţi în această vară.

Cecenia a fost afectată de două conflicte succesive care au avut loc după destrămarea Uniunii Soviectice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici